Hejsan tipslistan!

Idag tänkte jag prova ett nytt utseende på dessa tips-mail och jag hoppas ni alla kan ge mig feedback för hur det fungerar att läsa i era respektive epostklienter.

Om de många bilderna inte syns i mailet så har du säkert en inställning i ditt epostprogram (någonstans) där du kan välja att hämta fjärrinnehåll. Alla bilderna i mailet ligger på min egen server. Typsnitten hämtas från Google.

Detta tips är snyggast på dator med stor skärm. Ledsen för det. Också ledsen för längden på detta mail. Ville lära ut ett antal olika saker som kan vara till nytta, så det blev lite långt.

Ola Andersson

Dagens tips

...hur du kan ladda hem videos från t.ex. Youtube och spara dem i din dator med ett enkelt terminalkommando. Men det är inte bara från Youtube utan även de flesta sociala media och en massa andra ställen där det finns videofilmer (lista finns nedan). Så det är rätt praktiskt att ha funktionen i datorn.

Men du behöver först installera några program och skapa en textfil på en viss plats för att det skall fungera. Det kan upplevas som lite krångligt, men när det väl finns på plats är det lätt att använda.

Som lite överkurs berättar jag även hur du kan gå förbi geoblockeringar av videos, dvs videos som du inte kan titta på i Sverige. Gratis! Jag visar alltså hur du kan använda proxies.

Detta tips fungerar för Linux, Mac OS och Windows.

Hur enkelt är det då att använda?

Så här ser det ut när man använder det. Detta laddar ner denna video:

youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=UsGEAlsyk2o"

Svårare än så är det alltså inte, när det är installerat och fungerar!

Det man får hem är dessutom den högsta kvaliteten som finns tillgänglig inklusive ljudspår i ett format som du valt. Väljer du MP4 i din konfigurations-fil så stöds det av i stort sett alla webbläsare (dator och telefon), videouppspelningsprogram (också dator och telefon), dvs mp4.

Varför ladda ner videos med knökiga terminalen?

Fördelen med denna metod att ladda ner videos är att man slipper reklam och irriterande popups, blinkande annonser och förvirrande länkar som är annonser och inte nedladdningslänkar på de nedladdnings-webbsiter och program som finns (keepvid.prokeepvid.comsavefrom.netsavemedia.websiteclipconverter.ccFree-youtube-downloadfetchtube.comvdyoutube.comdeturl.comvideograbber.netsavevideoclip.com osv osv) där man anger en URL och sedan får en länk att klicka på för att ladda ner videon.

Vidare slipper man registrera sig på samma siter och man slipper en massa försäljningstrams och lurendrejerier i form av appar eller webbläsar-tillägg som dessa siter försöker få dig att köpa eller ladda hem och installera. Som förstås ändrar på hur datorn/webbläsaren fungerar. Det är alltså Malware (eng wikipedia). (Jag berättade mera om Malware i detta tips: Tips 08 - Program för att ta bort Adware och Malware).

Detta kommando är extra bra för personer som mig som söker fram fuluppladdade Hallmark-filmer på Youtube hela tiden. Speciellt julfilmer som jag är galen i. Jag vet av bitter erfarenhet att de som är av bra kvalitet inte får vara kvar speciellt länge. Genom att ladda ner filmen så har jag kvar den. (Jag berättade mera om var man kan se video och tv-serier i det tidigare tipset som finns här: Tips 32 - Våga vägra SVT - Fem tjänster för strömmande video du kan roa dig med istället, Rakuten Viki, Prime Video, Youtube Premium, Acorn.TV och Vimeo VOD).

Samma argument gäller för att motverka censur. Genom att ladda ner filmer som kan vara kontroversiella nog att dra på sig massanmälningar från de som inte vill att du skall se den (vilket utlöser automatiska avstängningar) så har du kvar dem.

Avslutningsvis så finns det bland parametrarna i Youtube-DL inställningar som gör att man kan t.ex. gå förbi geo-blockeringar. Det finns ett gäng videos som t.ex. SVT gjort omöjliga att titta på i Sverige, men går att se utanför Sverige.

Fakta videospelare: VLC är en av de bästa videospelarna som finns just för att den klarar av att spela ett mycket stort antal format. Den är gratis och finns för Mac, Windows, Linux och även för mobiler. För Mac så har du även Quicktime player och för Windows har du Windows Media Player och många flera.

Men först behöver vi installera ett par saker!

Du behöver installera tre kommandoradsprogram. Det är alltså sådan program som du bara kör/styr i terminalen då de inte har något grafiskt gränssnitt).

1. Installera Python

Det första är programmeringsspråket Python. För detta finns det enkla installerare på Pythons sida:

Installera Python

Ladda hem en för ditt operativsystem och kör den. Installerare finns för Windows, Linux/Unix och Mac OS mfl.

Därefter finns det två kommandon du kan skriva i terminalen för att kolla om du har Python respektive Pythons paketinstallerare (PIP) installerat redan. (En av metoderna att installera Youtube-DL i steg 3 är med just PIP). Är Python respektive PIP inte installerade får du "command not found".

python --version
pip --version

2. Installera FFMPEG

FFmpeg  är till för att konvertera mellan olika videoformat. Även om Youtube-DL inte behöver det, gör FFmpeg att Youtube-DL fungerar bättre.  T.ex. kommer  du att kunna ladda ner videofiler av något högre kvalitet från t.ex. Youtube.

När det gäller hur man installerar FFMpeg, så finns det tyvärr inte på projektets sida enkla installerare som är färdiga att köra varken för Mac, Windows eller Linux. Vad som erbjuds på sidan är källkoden för att kompilera det hela själv. 

MEN, i och med att alla tre operativsystemen numera har stöd för pakethanterare, som gör det möjligt att installera program med kommandoraden/terminalen, så kan man använda en sådan istället. Alltså, först installera en paket-hanterare och sedan FFmpeg med hjälp av den.

En pakethanterare gör att du kan skriva rätt enkla kommandon i terminalen/kommandoradstolken för att installera programpaket och de som beskrivs nedan kan alla installera ffmpeg. installerar du ffmpeg med den. 

Det kan verka lite overkill, men om du tittar på alla de olika program man lätt kan installera med sådana pakethanterare så inser du att det kan vara värt det. Istället för att ladda hem ett installationsprogram på respektive programs webbsite, hitta, öppna och köra den så söker man bara fram rätt installationskommando skriver det och så är det klart.

Linux pakethanterare + kommandot för FFmpeg

Linux har inbyggd pakethanterare (APT), som är lätt att använda. Alltså behöver du inte installera någon speciell pakethanterare för Linux.

För att uppdatera dess databas över vilka programvaror som finns att ladda ner, skriver man kommandot update.

sudo apt-get update

Sedan är det bara att skriva detta kommando, för att låta APT ladda hem och installera ffmpeg åt dig.

sudo apt-get install ffmpeg

MacOS pakethanterare kräver XCode

För Mac OS finns två utmärkta pakethanterare som båda kan installera FFmpeg. Homebrew respektive MacPorts. Båda dessa kräver XCode och Xccode command line tools. Men detta är lätt att installera med App Store-appen respektive Terminalen. 

1. Först startar du App Store appen i din dator, söker rätt på XCode och installerar (Eftersom jag redan gjort det står det "Öppna", för dig står det "Hämta".)

2. Du kan sedan installera XCode Command Line Tools med detta kommando i terminalen.

xcode-select --install

Du kan nu välja om du vill ha både Homebrew och MacPorts, eller bara ena, genom att följa dessa instruktioner för att installera dessa + ffmpeg.

Homebrew

Homebrew kan du från och med Mac OS 10.13 installera med ett enda kommando i terminalen när du har XCode och XCode command line tools enligt ovan.

/usr/bin/ruby -e "$(curl 
-fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"

Om installationen av Homebrew går fel, kolla på denna sida:

Installation

Alla de paket som Homebrew kan installera finns här:

Homebrew Formulae

Installera sedan FFmpeg med detta kommando.

brew install ffmpeg

MacPorts:

När Xcode och även XCode Command Line Tools är installerade, är det bara att ladda hem en installerare för din version av Mac OS som finns för 10.12-10.15) och köra den.

Install MacPorts

Sista steget är att installera FFmpeg med hjälp av MacPorts.

sudo port install ffmpeg

Windows pakethanterare + kommandot för FFmpeg

Även för Windows finns det paketinstallerare som kan installera program med enkla kommandon i kommandoraden. Jag tänkte visa två av dem, Chocolatey och Scoop, som båda har massa paket att installera. 

Chocolatey

Du kan installera Cocolatey med PowerShell, inloggad som administratör.  (Du kan kolla om du har adminrättigheter med: Get ExecutionPolicy i kommandoraden. Är svaret Restricted, kör då: Set-ExecutionPolicy AllSigned.

Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; 
[System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol = 
[System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol -bor 3072; 
iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://chocolatey.org/
install.ps1'))

Sedan kan du installera ffmpeg med detta kommando:

choco install ffmpeg

Uppstår det något fel, så kolla på  installationsinstruktionerna på denna sida:

Install Chocolate

Du kan hitta resten av de paket som Chocolatey kan installera här: 

Chocolatey packages

Scoop

Vill du installera pakethanteraren Scoop med hjälp av Powershell  istället så är det detta kommando:

Invoke-Expression (New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://get.scoop.sh')

Kommandot för att installera FFmpeg är sedan:

scoop install ffmpeg

Uppstår fel under installationen, se Scoops sida för installation här: 

Scoop Quick Start

Listan på paket som Scoop kan installera finns här:

Scoop packagelist

3. Installera Youtube-DL

Det tredje är förstås Youtube-DL som du använder för att ladda ner videos genom att skriva kommandon i terminalen.

Det finns flera separata vis att installera samma sak

Installationsinstruktioner finns alltså nedan för macOS, Linux och Window. Om dessa inte fungerar, så installerade du ju PIP längre upp, alltså kan du, som en sista utväg, installera youtube-dl med just PIP (står sist).

Du väljer alltså ditt OS och vilken av metoderna du tycker verkar enklast. För det är samma sak du installerar i alla instruktionerna.

Mac OS + Linux

Du kan använda cURL, som är inbyggt i Mac OS och Linux med hjälp av dessa två kommandon (OBS!, det är två kommandon på varsina rader, så kopiera en rad i taget till terminalen, kör med retur-tangenten och tag sedan nästa rad och kör.) Får du ett felmeddelande efter första kommandot, testa med nästa metod, wget.

sudo curl -L https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -o /usr/local/bin/youtube-dl 
sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

Saknar din Mac eller Linux-burk cURL, så kan du prova med Wget istället. Då är det dessa två kommandon istället. Också på separata rader, dvs kopiera en rad i taget till terminalen, kör, tag sedan nästa rad och kör.

sudo wget https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl
sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

Fungerar ingen av dessa två metoder på din Mac eller Linux, så finns även metoden att installera med PIP (se nedan).

Mac OS

Om du kör Mac OS finns dessa populära program- och paketinstallerare. När dessa är på plats kan du installera andra program med enkla terminalkommandon, på samma vis som med PIP nedan.

Brew: När du laddat hem installeraren för Brew och kört den, så kan du använda Brew för att installera youtube-dl med detta terminalkommando:

brew install youtube-dl

MacPorts: På samma vis som med Brew, så laddar du hem en installerare för MacPorts och kör den. När MacPorts är installerat är kommandot för att installera youtube-dl detta:

sudo port install youtube-dl

Windows

Ladda hem installeraren (en exe-fil) för Windows via denna direktlänk.

Under installationen får du välja en sökväg och då behöver du välja en sökväg som skall finnas i din %PATH%-variabel. Det är en kort lista på mappar där kommando-raden letar efter program, så att du kan skriva youtube-dl i kommando-raden istället för hela sökvägen till den exekverbara filen yotube-dl.exe. Vilket kan vara exempelvis: C:\Program Files (x86)\youtube-dl\youtube.dl.exe .

I denna artikel så visas både hur man kan titta på den listan över sökvägar, och lägga till nya mappar till den. Så har du valt att installera på den platsen jag skrev ovan (C:\Program Files (x86)\youtube-dl\), så lägger du till samma sökväg med hjälp av instruktionerna i denna artikel.

Add to the PATH on Windows 10

Installera med PIP!

I och med att du nu har Python installerat så kan du använda PIP, vilket är en paketinstallerare för Python.Installera youtube-dl med PIP med detta kommando (skall vara samma i alla OS):

sudo -H pip install --upgrade youtube-dl

Då var installationen klar, dags att skapa en konfigurationsfil.

Skapa och spara en konfigurationsfil

Sista steget är att skapa en configurationsfil manuellt. Det kan du göra med flera olika program, men det måste vara en ren textfil. Poängen med den är att det blir färre parametrar att skriva i kommandot när du kör Youtube-dl.

Inbyggt i MacOS har du förstås Textredigeraren som går att ställa in att bara arbeta med textfiler och inte default som är RTF. BBEdit13 är mycket populär för Mac OS och en av de äldsta och gratis. Inbyggt i Windows har du förstås Notepad, som är det klassiska programmet att redigera textfiler med. I Linux heter samma program Textredigerare.

Här finns även ett par listor över textredigerare att botanisera bland:

Mac OS + Linux

Filen skall heta youtube-dl.conf

Om du vill att din egen användare skall ha en sådan fil, så sparar du den här: ~/.config/youtube-dl/config, där ~/ är en genväg till din egen användares mapp. Dvs ~/ betyder i Mac OS/Linux/Unix: /Users/[din användares mapp]/.

Fakta osynliga filer i MacOS: För att se osynliga mappar i spara-dialogrutor och i Finder vilket är de mappar och filer vars namn börjar med en punkt så kan du trycka Shift+Kommando+Punkt. Både i öppna fönster i Finder och i öppna dialogrutor för att spara. För att gömma dem igen, trycker du samma sak.

Windows

Filen skall heta config.txt eller youtube-dl.conf beroende på var den sparas..

Samma fil i Windows sparas antingen i den osynliga mappen %APPDATA%\youtube-dl\config.txt (för alla användare) eller i C:\Users\(ditt användarnamn)\youtube-dl.conf (för din användare).

Denna artikel berättar både vad %APPDATA% gör och hur man ser denna normalt dolda mapp i spara-dialogrutor och lägger till sökvägar till den. Vilket du behöver göra för att på kommandoraden kunna ropa på youtube-dl utan att skriva ut sökvägen till den exekverbara filen varje gång.

What Is the AppData Folder in Windows?

Filens innehåll

Här är ett förslag på filens innehåll som fungerar i Mac OS, Linux och Windows. Det enda den specifierar är hur filens ändrad datum skall anges (--no-mtime) och var filer skall sparas (-o parameterna). Dvs i mappen Filmer i din användares mapp.

OBS! I Windows så skrivs sökvägar på ett annat vis och måste därför kollas/korrigeras nedan. Raden för Mac OS/Linux-sökvägen skall kommenteras ut genom att lägga till # som första tecken på raden. På motsvarande vis skall # tas bort från raden med Windows-sökvägen.

# 
# KONFIGURATIONSFIL FÖR YOUTUBE-DL
# Alla parametrar finns här:
# https://github.com/ytdl-org/youtube-dl/blob/master/README.md#configuration
#
# Denna fil sparas i Mac/Linux/Unix för _alla_ användare här
# /etc/youtube-dl/youtube-dl.conf
#
# För din användare här:
# ~/.config/youtube-dl/config/youtube-dl.conf
#
# Sparas i Win för _alla_ användare här:
# %APPDATA%/youtube-dl/config.txt
#
# För din användare här:
# C:\Users\(ditt användarnamn)\youtube-dl.conf
#
# Du kan använda parametern --ignore-config för att Youtube-dl skall
# skippa att läsa denna fil.
#
# Rader som börjar med # är kommentarer
#
# Extrahera alltid ljud för sig och konvertera
# videofiler till att bara vara ljud-filer.
# (kräver ffmpeg eller avconv och ffprobe eller avprobe)
# Utkommenterat, för det vill vi inte:
# -x
#
# Kopiera inte senast ändrad huvudet för att ange filens senast ändrad
--no-mtime
#
# Spara alla videofiler i mappen Filmer i din hemma-mapp
# (I svenska MacOS skall namnet anges som Movies, även om mappen verkar heta Filmer).
#
# Mac OS/Linux/Unix (lägg till # som första tecken på nästa rad om du använder Win)
-o ~/Movies/%(title)s.%(ext)s
#
# Windows (tag bort # på nästa rad om du använder Windows)
# -o C:\Users\(ditt användarnamn)\Movies\%(title)s.%(ext)s
#
#
 

Nu är det dags att testa! Gå tilll Youtube och hitta någon film du vill prova att spara!

Siluett av en
                        person med armarna
                        usträckta framför flera
                        bildskärmar med texten
                        Ladda hem

Ladda hem med Youtube-DL

Först ett enkelt kommando, följt av ett något lite klurigare där du anger både filformat på videofilen och var den skall sparas och under vilket namn.

OBS! Notera att youtube-dl alltid laddar hem högsta kvaliteten på video som den kan finna, om du inte specifikt säger till den att gå ner i kvalitet.

Det enkla kommandot börjar med att du kopierar en URL från din webbläsare, dvs är adressen till den video från tex Youtube du vill ladda hem.

Sedan behöver du starta terminalen och skriva följande:

youtube-dl "
youtube-dl "

Sedan klistrar du in adressen efter " och avslutar med ett nytt citat-tecken, tills att det ser ut så här, sedan trycker du retur

youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=GHkEjVgwn-0"
youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=GHkEjVgwn-0"

I min terminal ser det då ut så här, där man ser i terminalen hur nedladdningen går när den räknas upp från 0% till 100%.

c-444de655:~ ola$ youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=GHkEjVgwn-0"
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading webpage 
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading video info webpage
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading js player vflwruZYD 
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading js player vflwruZYD
[download] Destination: /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - The Fountain.f248.webm 
[download] 100% of 311.44MiB in 00:15 
[download] Destination: /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - The Fountain.f251.webm
[download] 100% of 60.73MiB in 00:03 
[ffmpeg] Merging formats into "/Users/ola/Movies/Coccolino Deep - The Fountain.webm"
Deleting original file /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - 
The Fountain.f248.webm (pass -k to keep) 
Deleting original file /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - 
The Fountain.f251.webm (pass -k to keep)
c-444de655:~ ola$ youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=GHkEjVgwn-0"
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading webpage 
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading video info webpage
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading js player vflwruZYD 
[youtube] GHkEjVgwn-0: Downloading js player vflwruZYD
[download] Destination: /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - The Fountain.f248.webm 
[download] 100% of 311.44MiB in 00:15 
[download] Destination: /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - The Fountain.f251.webm
[download] 100% of 60.73MiB in 00:03 
[ffmpeg] Merging formats into "/Users/ola/Movies/Coccolino Deep - The Fountain.webm"
Deleting original file /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - 
The Fountain.f248.webm (pass -k to keep) 
Deleting original file /Users/ola/Movies/Coccolino Deep - 
The Fountain.f251.webm (pass -k to keep)

Detta var inte riktigt vad vi ville göra, då youtube-dl laddade hem två filer, dels videofilen och dels ljudfilen och sedan kombinerades detta till en fil (vilket är möjligt att göra då vi tidigare installerade FFmpeg). Så här ser ikonen ut i mappen Filmer. Filmen sparades i den mappen just för att vi angav detta i konfigurationsfilen.

ikon av videofil

Default-videoformatet är alltså WebM och det ville jag inte ha. Visserligen kan VLC spela upp detta utan problem, men jag ville ha MP4. Plus, jag ville inte heller ha filnamnet på det viset, så jag skall i nästa exempel ange lite mera parametrar.

Genom att stega upp till förra kommandot med pil upp en gång i terminalen kan jag lägga till ett par parametrar som gör att det blir som jag vill. Så här skall det se ut när jag lagt till -o följt av sökväg och namn jag vill ha på videofilen, följt av en ny parameter --format mp4.

Du skriver ~ (tilde) genom att trycka alt+¨ (vilket är knappen precis till höger om å).

OBS! I rutan nedan så finns en radbrytning men den skall inte vara med i terminalen.

youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=GHkEjVgwn-0" 
-o "~/Movies/Coccolino Deep - The Fountain (deep house).mp4" --format mp4
Fakta om terminalen: Ett knep för terminalen är att du kan stega dig igenom tidigare kommandon du skickat med pil upp. När du fått fram ett äldre kommando, kan du sedan gå med piltangenterna vänster och höger i den raden och korrigera eventuella fel eller ändra på kommandot och sedan när du är nöjd är det bara att trycka på retur för att skicka det nya kommandot.

Ett annat knep med terminalen just för Mac OS är att du kan dra och släppa mappar respektive filer på terminal-fönstret, så skrivs sökvägen ut i terminalen.

Mera parametrar till konfig-filen = mindre skriva i terminalen

Vill du göra det enklare för dig att spara filmer så kan du lägga till en sak i konfigurations-filen och utelämna sökvägsparametern.

Om du vet vilket format du vill ha kan du även lägga till format-parametern i konfigurations-filen.

# Default MP4 som videoformat
--format mp4
 

Så! Nu blev det som jag ville.

Att starta nedladdningen av en video tar nu bara en halv minut. Jag startar terminalen, skriver youtube-dl och citat-tecken, klistrar in webbadressen, avslutar med ett citattecken och trycker retur. Dvs som det ser ut i absolut första exemplet i detta för långa mail:

youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=UsGEAlsyk2o"

 

Alla parametrar

Vill du lägga till flera parametrar i kommandot eller konfigurationsfilen gällande t.ex. formatet för videofilen (kvalitet, filformat), ladda hem hela spellistor, filtrera bort tecken, gå förbi geografisk blockeringar (mer om detta längre ner) mm så finns dessa här:

Youtube-dl#Options

bild av
                         mobiltelefon med appen
                         för twitter igång

Tips för att ladda ner från Twitter

Ibland kan man behöva skicka med lite flera parametrar i kommandot. Så är det exempelvis för Twitter. Default är nämligen att hela twitter-meddelandet blir videofilens namn. Vilket innebär att ibland fungerar det inte eftersom twittermeddelanden kan innehålla många knastecken som inte får användas som filnamn och dessutom kan twitter-meddelanden vara längre (max 280 tkn) än vad filnamn får vara, vilket är olika längder i olika OS.

Exempelfilen: Ricky Gervais

Som exempel tänker jag använda Ricky Gervais episka sågning av hela Hollywood-eliten vid Golden Globe-galan den sjätte januari 2020.

Genom att lägga till parametern -o följt av det filnamn jag vill ha så kan jag styra att twittermeddelandet inte blir filnamn. Skrivet på det här viset så sparas filmen direkt i din användares hemma-katalog.

youtube-dl "https://twitter.com/nbc/status/1214008610667155456" -o "Golden Globe.mp4"

Lägg till ~/Movies/ (Mac, Lin, Unix) före filnamnet så sparas det direkt i mappen filmer (du måste skriva "Movies" i MacOS och inte "Filmer"). Eller om du använder Windows lägg till C:\Users\(ditt användarnamn)\Movies\ för att spara i mappen Movies.

youtube-dl "https://twitter.com/nbc/status/1214008610667155456" -o "~/Movies/Golden Globe.mp4"

Jag kan även, om twitter-meddelandet är kort nog istället välja att bara filtrerar bort knastecken, så att twittermeddelandet kan bli filnamnet. Platsen och formatet filmen sparas i bestäms då av konfigurations-filen.

youtube-dl "https://twitter.com/nbc/status/1214008610667155456" --restrict-filenames

montage av bilder
                         med tema video

Siter som stöds

Det finns en lista, som troligen innehåller rätt många fel på alla de ställen som någon gång har fungerat med Youtube-dl.

Listan över ställen som Youtube-dl stödjer omfattar 1143 siter.

Listan finns även här: Supported sites.

Ingen av dem är skriven med länkar tyvärr.

Referenser

Webbsidan för Youtube-DL (hos github)

Webbsidan för Youtube-DL (egen domän)

Bild av dator med
                        siten youtube igång med
                        en otillgänglig video
                        och texten Gå förbi
                        geoblockering

Gå förbi geoblockering / skydda din anonymitet

En del videos man hittar länkar och referenser till på nätet är blockerade för att visas i Sverige och/eller andra länder. Detta kallas geoblockering.

Att bara titta på sådana geoblockerade videos är rätt lätt genom att köpa tjänsten VPN (Virtual Private Network) från ett företag som har anslutningar i flera olika länder, vilket är rätt vanligt att de har.

Kort lista VPN-leverantörer: OVPN.com/sv (denna har jag), ExpressVPN.com/se, NordVPN.com/sv, Dold.se, HideMyAss.com/sv-se/, Privateinternetaccess.com, PureVPN.com och TorGuard.net.

Dessa skyddar då all din trafik på nätet, webb, mail, fildelning och dns-uppslagningar mm.

Du kan också använda en Proxy. Det är på samma vis som en VPN en ställföreträdande dator, dvs en dator din egen internettrafik passerar igenom för att bevara din anonymitet. Det finns ett gäng gratis web-proxys som bara skyddar webbtrafik där du klistrar in en webbadress och får sidan du ville titta på via proxyn.

Kort lista Web-proxys: Hidester.com, Hide.me, Proxysite.com, Kproxy, VPNBook.com, Megaproxy.com, Zend2.com och Whoer.net

Fakta Proxy-tjänster: Detta är en tjänst där man använder internet via en annan dator, så att servern du besöker inte kan lagra information om dig, eller veta varifrån du faktiskt surfar. Det är bra av många skäl (anonymitet, integritet, journalistik mfl).

Man kan ange proxy på tre ställen i datorn, nätverksinställningarna (gäller då all trafik), i webbläsaren (gäller då bara webben), eller i respektive program (ftp-programmet, epostprogrammet eller i vårt fall: youtube-dl-programmet).

Det finns massor med proxys i massor av länder, anonyma, gratis såväl som kommersiella. Men har du ett VPN-abonnemang så fungerar det på samma sätt (och bättre).

Ett VPN brukar garantera att du båda kan titta på och ladda hem geoblockerade videos. Men en webbproxy som är gratis behöver hålla nere på sina kostnader och därför har de ofta begränsningar gällande tex bandbredd, eller att servern du försöker nå avvisar anslutningen för att den känner igen den som en proxy. De funkar inte alla gånger helt enkelt.

Proxy eller VPN: Vilket är bättre för dig och varför?.

En annan sak att tänka på är att det är bättre att betala för en Proxy- eller VPNtjänst eftersom samvetslösa lurendrejare kan sätta upp en gratis proxy som sedan faktiskt samlar information om dig i alla fall. Detta kallas för Honeypots. (Artikel: Free VPNs/Proxies as Honeypots – Guest Post. Engelska wikipedia: Honeypot). Det finns ett projekt att göra listor över sådana fejk-proxies/spammare, som sysadmins kan använda i sina blockeringslistor som heter Project Honeypot. Där kan du även kolla om ett visst IP finns med på listan: IP inspector. Du kan även kolla på mxtoolbox som har 100 blacklists för mail-spammare och en sökruta för dem alla: MXToolbox.com > Blacklists.

Det är viktigt att du kollar din gratis proxy med dessa verktyg och värderar informationen.

Svårighetsgrad: Gratis proxy, inget VPN

I denna sektion tänkte jag förklara och visa hur du kan gå förbi geoblockering med en gratis proxy, d.v.s. utan att köpa ett VPN. På det viset kan Youtube-DL ladda ner geoblockerade videos. Det är lite högre svårighetsgrad, då det är några steg.

Exempelvideon

Den video jag valt som exempel fick jag fram genom att googla på videos som är blockerade i Sverige och fann då denna artikel: "SVT har blockerat Janouch på Youtube".

Det är en video som finns på Youtube med namnet Katerina Janouch och Anders Lindberg debatterar Sverigebilden 23 feb 2017 SVT Opinion. Klickar du på länken ser du att den är blockerad för dig.

skärmdump från
                         Youtub av svart ruta
                         där videon borde vara
                         med texten - SVT har
                         blockerat denna video
                         i ditt land

(Att SVERIGES television blockerar en video i SVERIGE tycker jag personligen är rätt absurt, skattefinansierade som de är och därför är det ett bra exempel).

Att ladda hem en geo-blockerad video med youtube-dl består av några steg.

 1. Få fram url'en till videon
 2. Kolla vilka länder den är spärrad i
 3. Finn en gratis proxy i ett annat land
 4. Skriv kommandot med denna info

1. Få fram url'en till videon

Detta är rätt lätt, gå till siten ifråga där videon finns och kopiera adressen från adressrutan.

Exempelvideon har denna adress: https://www.youtube.com/watch?v=DQ1LrgMrrA0

2. Kolla vilka länder den är spärrad i

Också rätt lätt, det finns ett antal tjänster som hjälper dig med detta. Du bara klistrar in adressen och som svar får du en karta eller lista på länder där den är spärrad. När du vet det så vet du vilka länder din proxy INTE skall befinna sig i.

3. Finn en gratis proxy i ett annat land

Det finns flera webbsiter som har uppdaterade listor över gratis proxy-tjänster som har olika grad av anonymitet och tillgänglighet. Du vill vanligen finna en som stödjer HTTPS, är anonym och finns i rätt land. Du kan leta här:

Här har jag exempelvis funnit en i Ryssland, som har både HTTP och HTTPS med nummer 5.1.53.46. Kunde kanske valt den på raden under som är mer anonym och dessutom snabbare.

OBS! Glöm inte kolla din gratis proxy med dessa verktyg om de är OK: IP inspector eller Mailserver Blacklists.

skärmdump av
                         siten Hidemy.name med
                         en sökning på
                         proxysiter, en i
                         ryssland är indringad

4. Skriv kommandot med denna info

Parametern för att Youtube-DL skall använda en proxy med ett visst protokoll (https), ip-nummer och port-nummer ser ut så här. (OBS! Det skall inte vara en radbrytning i kommandot, som det är nedan).

youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=DQ1LrgMrrA0" --geo-verification-proxy "https://5.1.53.46:8080"

Om det fungerar så ser det ut ungefär så här (kopia av min terminal-session):

c-444de655:~ ola$ youtube-dl "https://www.youtube.com/watch?v=DQ1LrgMrrA0"
--geo-verification-proxy "https://5.1.53.46:8080"
[youtube] DQ1LrgMrrA0: Downloading webpage
[youtube] DQ1LrgMrrA0: Downloading video info webpage
[download] Destination: /Users/ola/Movies/Katerina
Janouch och Anders Lindberg debatterar Sverigebilden 23 feb 2017 SVT Opinion.mp4
[download] 100% of 96.06MiB in 00:28
c-444de655:~ ola$ 

Om det inte fungerar, så prova en annan proxy tills det gör det.

Ett annat sätt ange proxy, för webb-trafik i Mac OS

Som nämndes ovan i faktarutan kan du ange proxy på flera ställen i datorn. Om du vill köra med en gratis proxy för en längre session kan du ange samma proxy i Nätverksinställningarna istället för i terminalkommandot för youtube-dl.

På Mac: Gå till Äpplet > Systeminställningar > Nätverk, klicka på "Ethernet" (om det är hur du ansluter till internet, annars väljer du den metod du är ansluten med, t.ex. WiFi osv), sedan klickar på du knappen "Avancerat...".).

Gå till fliken "Proxyservrar" och beroende på vad du funnit för proxy och om den stödjer både HTTP och HTTPS, så klickar du på "Webbproxy (HTTP)" och/eller "Säker webbproxy (HTTPS)". Sedan anger du ip-nummer och portnummer för den proxy du vill surfa med. Ange helst en proxy med stöd får båda. Det ser ut så här:

skärmdump av
                         inställningarna för
                         proxyservrar Mac OS

Klicka på OK och sedan "Utför". Du kan testa din proxy med länkarna längre ner.

Ange Proxy i Windows nätverksinställningar

Denna artikel förklarar hur du gör: How to Configure a Proxy Server on Windows

Ange Proxy i Linuxs nätverksinställningar

Eftersom detta görs på olika vis i olika distributioner av Linux så får du googla fram det.

Ange Proxy i olika webbläsare

En annan metod är att ange proxy i webbläsarens inställningar i stället. På denna sida What is a proxy, så finns instruktioner för att ange detta i olika webbläsare på olika OS.

Fungerar proxyn?

Vill du kolla om proxyn fungerar och används besök då någon av dessa sidor, så skall samma IP-nummer stå där:

Nu när du har en proxy i webbläsaren eller nätverksinställningarna bör du kunna kolla på vår exempelfilm.: Katerina Janouch och Anders Lindberg debatterar Sverigebilden 23 feb 2017 SVT Opinion. Eller ladda ner den på samma vis som i början, dvs utan att ange parametern för proxy.

Klart!

Det var allt för detta tips!

Tack för att du läste!

Som vanligt, om något inte fungerade, skicka ett helt nytt mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller svara på detta mail (citera bara de delar som är relevanta) som då går till tipslistan.

Lycka till på internet idag!

/Ola

bild av fyra
                         keramikgrodor på en
                         bänk med information
                         om mailinglistorna,
                         priser mm

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.