Detta tips:

... handlar om att att med vissa videospelare så kan Chrome översätta textad video till svenska direkt.

En vän på Facebook tipsade mig om en film som görs av tyska tv-kanalen ZDF, den heter, Inga Lindström: Lilith und die Sache mit den Männern - Liebesgeschichte aus Schweden. (Vilket översätts till Lilith och grejen med männen).

Det är en långfilm om ett kärleksförhållande som utspelar sig i Sverige mellan svenskar i den svenska skärgården och det är en serie av romantiska filmer de har på gång nu på kanalen. Men ZDF har mycket annat, se nedan.

Bläddrade lite i filmen i spelaren för att se och miljöerna är helt fantastiska. Men alla pratar tyska! Min tyska var inte tillräckligt bra för att förstå vad de säger. Så jag kopplade på textning, vilket var lite bättre, men sedan blev det intressantare för jag upptäckte en ny funktion i Chrome.

Chrome har länge kunnat översätta sidor, upptill på sidor på andra språk fick man ett par knappar för att kunna översätta sidan via Google Translate, vilket är toppen för att läsa saker på andra språk när det hänt saker i världen, de lokala medierna har ofta mera information än vad som sipprar in i våra egna. I den senaste versionen så har den knappen flyttat på sig, se nedan.

Denna översättnings-funktion kan tydligen översätta text som visas i vissa videospelare (det beror på spelaren som används), men det funkar alltså på ZDF's filmer och tv-serier som de erbjuder online. (Filmer, TV-serier, startsidan för ZDF)

Uppe i webbläsarfönstret precis efter adressen (markerat med den röda rutan i bilden nedan), finns översättningsknappen numera.

Om jag först kopplar på textning i videospelaren (nedtill i fönstret, se pilar) och sedan Chromes översättning (i adressraden), så blir textningen i videon på svenska. Coolt!

Chrome direktoversatta youtube

Om du inte har den inställningen att Chrome skall visa översättningsknappen, så välj Chrome > Inställningar och sedan klickar du på "Avancerat" längst ner. Scrolla till språk och där finner du inställningen "Erbjud att översätta sidor som är på ett språk som du inte kan läsa". Ser ut så här:

Chrome installningar

Det finns nu alltså massor av bra TV-serier och filmer du kan kolla på hos ZDF med svensk text. Om någon hittar flera siter detta fungerar på, så säg till!

Hoppas detta var av intresse och kommer till användning!

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

Mailat 2018-04-24, till bloggen 2018-08-09.