Detta tips

... handlar om hur en liten mojäng som heter Cromecast fungerar. Köpte nämligen en sådan i förra veckan och tycker att den var rätt cool. 

OBS! Detta tips består av tre mail: Del 2 handlar om hur man kan dela sin datorskärm till sin Chromecast och därmed sin tv/projektor. Del 3 handlar om hur man sätter upp nätverket för Chromecast mm.

 

Är det något för dig? Absolut, om du skippat TV som jag

Chromecast ladan

På samma sätt som med Apple TV och liknande lådor så kan du skaffa abonnemang på strömmande videotjänster (Netflix, HBO Nordic, Viaplay osv) som kostar lite pengar, och sedan kolla på tv-serier, filmer, dokumentärer mm med hjälp av denna apparat. Du kan även köpa/hyra filmer och TV-serier.

Eftersom jag personligen gjorde mig av med min tv för flera år sedan så betyder det att jag tidigare bara kollat på Netflix, och sedan gratis-tjänster för strömmande video plus Youtube och Vimeo. Avskyr verkligen public service och känner inget behov av tvkanaler. Därför är denna apparat kanske inte fullt lika användbar för dig om du redan har tv med en massa kanaler och du redan kan kolla på Netflix, HBO, Viaplay mfl.

Men om du som jag sagt upp SVT/SR och gjort dig av med TV'n och kabeltv-kanalerna så kan det vara kul? 

Chromecast dongel

Vad är Chromecast?

Chromecast är en liten (5 cm i diameter) dongel som man kopplar in i sin bildskärm eller projektor i HDMI kontakten i din skärm eller projektor.

Den finns i två versioner 4K (för ca 800 kr) och HDvideo (för ca 400 kr). Det finns även en ljud-variant av den.

Chromecast finns att köpa på dina vanliga elektronikaffärer, Webhallen, Clas Ohlson, Elgiganten, Media markt osv.

Förutom HDMI-kontakten så har den en kontakt för strömadaptern och en knapp för att väcka den och göra reset (håll knappen intryckt en stund).

Det finns inga flera knappar och reglage eftersom du styr den med din nalle eller padda.

Du hittar en kort video här som visar hur det funkar här:

Chromecast Sverige 96600

https://www.youtube.com/watch?v=-K-Y-LztjsU 

CHROMECAST

Setup

När du kopplat in den i skärmen och anslutit strömadaptern så besöker du en webbadress som står på skärmen med din nalle eller padda. Där laddar du hem appen Google Home för din IOS eller Android-enhet.

Chromecast setup

Under inställningsprocessen så parkopplar du den via Bluetooth till din padda och du ansluter den sedan till ditt trådlösa nätverk. Du betyder att du behöver alltså en mobiltelefon med IOS eller Android som har Bluetooth och ett trådlöst nätverk (WiFi-basstation eller så har du delat din internetuppkoppling på din dator) för att den skall fungera.

Under inställningen får du testa att "casta" en videosnutt till chromecasten, så vet du att det fungerar.

Du får även ange var du har den, sovrummet, köket, vardagsrummet osv.

Google Home Appen

När parkoppling är klar och WiFi är inställt så presenteras du med en nedladdningssida för de appar som har funktionen att kunna sända video till din chromecast. Bara de du inte har redan visas.

Ladda hem några stycken!

IMG 0948

Under menyn finns detta:

IMG 0947

Appar som kan "casta"

Om en app kan skicka strömmande video till din Chromecast så visas det med en liten symbol uppe i hörnet i appfönstret. Den symbolen ser ut så här:

Chromecast cast button icon.svg

Apples motsvarande funktion heter förresten Airplay och har också en symbol i de appar som kan sända en video eller skärmen till en Apple-TV. I flera av mina appar har jag nämligen båda, den för Netflix tex har båda.

AirPlay logo.svg

Här är Chromecastsymbolen i Netflix-appen på min iPad.

IMG 0942

Strömmande videotjänster med stöd för Chromecast

Här är en kort lista på strömmande videotjänster som även har en app som kan skicka skicka video till Chromecast:


Apparna ovan finner du där du köper och laddar ner appar och du använder appen för din enhet för att göra det: Google Play Store för Android och App Store för IOS.

* Plex är en mediaserver, som gör det möjligt att skicka alla dina videos, bilder och musik till ett antal olika enheter och apparater. Borde kanske vara ett eget mail. Har du detta på datorn och/eller appen i nallen/telefonen, så kan du streama hela ditt mediabibliotek till din Chromecast.

Hur det ser ut på min iPad

Först väljer du enheten, om du kollar noga så ser du både AirPlay och Chromecast-symbolerna.

IMG 0940

Sedan klickar du play på något:

 IMG 0942

När det sätter igång så får du nedtill på skärmen information om vad som spelas, klicka upp det så fylls fönstret med alla reglage så här:

 IMG 0941

Fler appar?

Du har en komplett lista här med kanske 100 strömmande videotjänster (räknade inte).
Där anges även om det finns stöd för chromecast på PC, Android och/eller IOS i respektive app/program.

OBS! "PC" i det här fallet är alltså något av Windows, Mac OS, Linux eller Chrome OS (som kommer förinstallerat på Chromebooks) plus webbläsaren Chrome installerad som i sin tur har ett tillägg installerat som heter Google Cast extension (som iofs numera är inbyggt i webbläsaren Chrome).

List of apps with Google Cast Support
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_apps_with_Google_Cast_support

Du kan kolla på TV och leka med din iPad - samtidigt

En till bra grej för dig som är informationsknarkare som jag är att du kan börja skicka video till skärmen och sedan fortsätta leka med din padda/iphone i alla andra appar.

Du kan tex surfa, facebooka, chatta, skriva mail eller betala räkningar med din ipad samtidigt som du kollar på film eller tvserier på din chromecast. Det tycker jag är rätt coolt! 

Lycka till med internet idag! :)

/Ola

Mailat 2017-10-17, till bloggen, 2018-08-09.

P. S. Detta mail skickades till mailinglistan Tips Mac, PC, IOS, Internet som drivs av Mammals
Är du inte medlem, gå med här för 30 kr/mån och du är med i Digitalt skapandelistan, Kontorslistan, Filemakerlistan, Problemlistan  och Webbpubliceringslistan med. 

P.P.S. En del av tidigare tips finns i listarkivet för dels Digitalt skapandelistan och dels Tipslistan

--
----------------------------------------------------------------
Mitt företag: http://mammals.se/
Mitt forum för kick-ass aktivister: http://www.aktivistforumet.se/
Min tvåspråkiga humorblogg: http://alltommig.nu/
Min site om bokföring: http://www.bokforamoms.se/

 

DEL 2 - Hur man kan dela datorns skärm till din Chrome-cast och därmed din TV/Projektor mm

Eftersom listorna bygger på dubbelriktad kommunikation händer det att följdfrågor och bra tips uppstår. Här är ett sådant som uppstod efter detta tips, del 2.

Hejsan alla

Tack till NN, för jag upptäckte med hjälp av den en cool funktion jag inte visste att en chromecast kan göra. Du kan alltså dela din bildskärm från din Mac till TV (där din Chromecast hänger i HDMI kontakten).
 
Detta var faktiskt mycket enkelt! Det beror dock på att du har ett par saker. 
 
1. En dator med Airport. Airport skall vara på. 
 
2. En dator med webbläsaren Chrome installerad (det skall också vara en rätt ny sådan, nyare än tex 2016 i alla fall, gissar nu, vet inte exakt.)
 
3. En Chromecast som du redan konfigurerat med Google Home Appen, så sommjag beskrev nedan, så att den har user/pass till din basstation. Den skall förstås vara Inkopplad i HDMI kontakten i Tv'n.
 
Sedan är det jätteenkelt. 
 
Starta webbläsaren Chrome.
 
Gå till SVT play i en flik. För det var det du ville titta på.
 
I slutet av verktygsraden (som består av framåt och bakåt och adressrutan) så finns en knapp med tre lodräta prickar. Klicka på den så kommer en meny fram.
 
Casta i Chrome
 
I den menyn väljer du "Casta".
 
Ange namnet på din Chromecast, min heter Vardagsrum. (Det namnet fick den under konfigurationsprocessen.)
 
 
Casta i Chrome SVTPlay
 
Välj sedan om du vill casta en flik eller skrivbordet. Skrivbordet betyder hela skärmen. I ditt fall väljer du en flik, den med SVT play i.
 
Casta i Chrome skrivbordet
 
Du kan göra samma sak med Vimeo, Netflix, HBO Nordic,  Viaplay, Tv4Play och dussintals andra webbsiter som spelar strömmande video. 
 

Video som visar

Denna video visar hur du gör, den är på engelska, jag kan leta efter en på svenska, eller ta med lite skärmdumpar med instruktioner. Säg till! 
 
Mirror your Computer to your tv using Chromecast
 
Mycket coolt det här! Tack för frågan för jag upptäckte något nytt! Roligt ju! :)
 

Det går lika bra med AppleTv

Jo, om du har en AppleTV, tillräckligt ny förstås, så kan du använda Airplay för att skicka din bildskärm till din AppleTV. Klicka på ikonen i menyraden uppe vis klockan. 
 
Det förklaras i denna artikel hur man gör, och hur du får fram Airplay-symbolen i menyraden om du inte har den.
 
Använda Airplay för att visa Mac video på en HDTV
 

Fjärrkontrollen då? Måste du springa till datorn för att byta program? 

Ja. Det enda jag kan göra i Google Home appen på iPaden när jag castar datorns skärm är att stoppa castandet. Inget annat. 
 
Men om du har en IPad, så finns det flera appar som erbjuder en teknik som heter VNC. Det betyder att du får datorns skärm på din ipad och kan fjärrstyra den. Tex byta program osv. 
 
Sök på VNC i Appstore för att finna appar. 
 
Har du en bärbar dator, så kan du ju casta och styra från den istället.
 

Varför en Chromecast istf en AppleTV?

För att prisskillnaden är 1000 kronor. Chromecast kostar runt 400 och ny AppleTv runt 1400. 

Dock kan dock nya AppleTv även spela spel och man kan köpa till en handkontroll, det kan inte Chromecast. Men jag har en Xbox, så det känns inte värt pengarna.

Hoppas detta var till hjälp NN och alla andra!
 
/Ola

 

Del 3 - Hur man kan konfigurera Chromcast om man antingen har en trådlös basstation, eller en dator som kan vara trådlös basstation

Att det måste finnas Wi-Fi har att göra med att Chromecast har inte någon Ethernet-kontakt. Den måste ha en trådlös Wi-Fi-basstation att ansluta till för att kunna komma ut på internet, för att kunna kommunicera och styras av iPads, Iphones, Android-enheter, Macar och PC mm.

Det finns två möjliga sätt att koppla ihop en dator och TV'n där Chromcasten sitter, i ett hushåll där det finns internet.

  1. Wi-Fi-basstation för dator och Chromecast: Datorn vars bild man vill skicka till TV'n och Chromecasten som sitter i TV'n måste vara anslutna till samma trådlösa Wi-Fi-basstation (låda, router eller vad man nu vill kalla denna hårdvara). Sedan är den Wi-Fi-basstationen ansluten till internet via sladd. Då kan datorn "casta" skärmen till TV'n.
  2. Internetdelning i datorn som Chromecast ansluter till:  Din dator med Wi-Fi kan dela sin internetanslutning (Ethernet) via Wi-Fi till klienter som ansluter dit. Detta är en inbyggd funktion i Mac och Windows. Då kan datorn "casta" skärmen till TV'n.


Jag har gjort två illustrationer här för dessa två situationer.

Situation 1:

 

Casting med tradlos basstation

Detta är situation 2:

 Casting med dator som bassation

 

 

Under inställningsprocessen för Chromecasten anger man då trådlösa basenheten respektive datorn som basenhet, beroende på vad man har, som Wi-Fi-nätverk för Chromecasten att ansluta till.

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

Mailat 2017-10-17, till bloggen, 2018-08-09.