Detta tips

... handlar om hur du tar skärmdumpar med fördröjning med verktyget Skärmavbildning och även hur du kan göra skärmdumpar med terminalen och då med lite fler inställningar och funktioner än med snabbkommandot. Du kan med terminalen få: fördröjning, öppna direkt, utan skugga, olika filformat, skapa mail med skärmdumpen mm). Detta tips är tyvärr bara för Mac OS. Men se länk till artikel nedan om hur man tar skärmdumpar även i Windows och IOS.

Snabb repetition av vilka dessa knappkombinationer är i Mac OS: Det är Shift + Kommando + 3 för hela skärmen, eller Shift + Kommando + 4 för få hårkors att kunna göra en markering. Men efter Shift+Kommando+4 kan man även trycka på mellanslag vilket ändrar markören till ett kamera-sikte. Sedan kan man klicka på ett fönster med det siktet för att göra en skärmdump av bara det fönstret.

För att skriva förra tipset (19) om bildskärmsupplösningar behövde jag ha en skärmdump av en dialogruta där en knapp bara syns om jag håller in Alt-knappen på tangentbordet. Men om den knappen är intryckt kan jag inte trycka de kombinationer som behövs för att ta en skärmdump. 

En snabb google-sökning visade att inuti Mac OS inbyggda skärmavbildningsverktyg, som heter just "Skärmavbildning.app", finns menyalternativet: "Skärm med timer". Så här funkar det:

Hur man tar tidsfördröjda skärmdumpar med Skärmavbildning

Du startar det programmet genom att gå till Hårddisken > Program > Verktygsprogram > Skärmavbildning. (Eller så söker du i spotlight-sökrutan på skärmavbildning eller grabber (som är engelska namnet på samma program).

grabber menu grab with time delay

När du väljer "Skärm med timer" visas denna dialogruta och du har 10 sekunder på dig att arrangera program och fönster som du vill inför din skärmdump.

 grabber timer dialog

Sedan öppnas skärmdumpen som ett nytt Namnlöst dokument i Skärmavbildning.

Därifrån kan du spara i valfritt format, PNG eller JPG tex.

Beskära?

Om du bara vill ha en del av din skärmdump av hela skärmen så kan du göra det på två sätt:

  1. Gör en skärmdump av skärmdumpen. Du är i programmet Skärmavbildning med din skärmavbildning öppen. Där kan du trycka Shift + Kommando + 4, så får du ett hårkors att göra en markering och den markeringen blir ett nytt dokument på skrivbordet så fort du gjort markeringen. Däri finns din beskärda skärmdump. Stäng dokumentet i Skärmavbildning och klicka på "Radera" i dialogrutan om du inte vill spara den, eller spara det som vanligt.
  2. Spara skärmdumpen, öppna i Förhandsvisning och beskär där. När du sparat din skärmavbildning i Skärmavbild kan du dubbelklicka på dokumentet för att öppna den i Förhandsvisning. Däri finns ett markeringsverktyg. Gör din markering, välj Verktyg > Beskär (snabbkommando Kommando + K), så beskärs dokumentet till din markering. Spara.

Skärmdumpa tidsfördröjt med terminalen?

Ja det går också! Detta är överkurs, men jag tycker terminalen är lite kul och dels kan man styra hur, var, när skärmdumpen skall göras och även skicka den till Förhandsvisning eller urklipp eller ett nytt mail på en gång. Så även om det kan upplevas krångligare kan det när man lärt sig det vara smidigare. Om man nu gör skärmdumpar ofta som jag gör.

Om du skriver detta i terminalen tas det med fem sekunders fördröjning en skärmavbild som sparas på skrivbordet och öppnas direkt i Förhandsvisning där du sedan kan beskära och spara.

OBS, detta skriver över eventuell bild med samma namn och plats

screencapture -P -T ~/Desktop/testskärmdump.png

(Tecket tilde, dvs ~, skrivs så här: håll in Alt och klicka på knappen till höger om å. Tilde är en genväg till din användares mapp och kommer av terminalen tolkas som att det står /Users/Ola där det står tilde i mitt fall.) 

Om du är i rätt katalog redan, så kan du skippa ~/Desktop och då skriver du bara
screencapture -P -T testskärmdump.png

Flera tips i denna artikel:

Screencapture in Mac OS - OSX Daily
http://osxdaily.com/2010/06/09/screen-capture-in-mac-os-x/

Man kan tex byta filformat till tex jpg eftersom png är default med -t jpg. Glöm inte ändra extension i filnamnet.

screencapture -t jpg -P -T ~/Desktop/testskärmdump.jpg

Skriv detta för att ha 10 sek fördröjning istället (default är 5 sek):

screencapture -t jpg -P -T 10 ~/Desktop/testskärmdump.jpg

Skriv detta för att dessutom slippa klickljudet (-x), få med pekaren (-C), slippa skuggan (-o) och skapa ett nytt mail med skärmdumpen (-M) i Mail. Jo, även om man har en annan förvald Epost-klient i datorn, så är det Mail som startas med bilden inklistrad.

screencapture -t jpg -P -T 10 -xCoM ~/Desktop/testskärmdump.jpg

Skriv detta

screencapture -h

... i terminalen för att få fram alla flaggor man kan sätta

Hur du byter katalog i terminalen (fördjupning)

Det är lätt att byta katalog i terminalen till något annat. Det finns tre sätt att byta mapp till din användares mapp och kommandot heter cd.

Skriv detta kommando i Terminalen där du använder genvägen i form av tilde (alt + knappen till höger om å ) som betyder din användares mapp. Detta måste även vara det engelska namnet på mappen.

cd ~/Desktop

Eller skriv hela sökvägen (det måste vara engelska namnen på mapparna):

cd /Users/Ola/Desktop

Eller öppna din hemmamapp, så att du ser mappen "Skrivbord" i fönstret och arrangera terminalfönstret intill. Skriv sedan cd följt av mellanslag, sedan drar du mappen "Skrivbord" ovanpå terminalfönstret och släpper den där. Då kommer terminalen skriva in sökvägen till den mapp du släppte i terminalfönstret:

/Users/Ola/Desktop

drag and drop on terminal window

När du släppt ser det ut så här, sökvägen skrivs ut. Detta är mycket mera praktiskt långt ner i filstrukturen på en hårddisk. Tryck retur nu så utförs kommandot.

printed path in terminal

Andra bra kommandon för terminalen: 

Kommando + K nollställer terminalfönstret (som att sudda allt du skrivit tidigare).

Pil upp går igenom dina senaste kommandon. Du kan skicka in dem igen genom att trycka retur, eller editera och sedan trycka retur om du stavat något fel eller vill lägga till något.

Du kan även skriva ls för att lista vad som finns i mappen du står i.

Du kan skriva cd / för att gå längst upp igen eller cd .. för att gå upp en nivå. )

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

 

Skickat 2017-12-07, till bloggen 2017-08-09.