Detta tips

... handlar om slippa upprepade samtal från telefonförsäljare.

Tips 11 - Hur du slipper upprepade samtal från telemarketingföretag genom att skapa och blockera en ny kontakt i telefonen.

TL:DR:

I en ny kontakt i telefonboken för alla telefonförsäljare, så lägger du till nya nummer från telefonförsäljare som du pratat med eller googlat fram är det. Blockera kontakten så hör du inte när de ringer flera gånger. Funkar i IOS och Android.
Varför?

Som egen företagare blir jag uppringd rätt ofta på mitt privata nallenummer. Vilket är irriterande, tar tid och stör min koncentration.
Men det finns ett rätt bra sätt att hantera dessa. Lägg till alla dessa nummer i en kontakt i din telefon, blockera den kontakten. Då slipper du flera samtal från dessa nummer. När kontakten finns är det bara några enkla steg att göra detta.

Så här gör du:

1. Svara inte på okända nummer.

2. Googla det okända numret. Om det är ett telemarketingföretag så kommer de återfinnas på sådana här siter: http://www.telefonforsaljare.nu eller http://vemringde.se Det finns ett antal sådana webbsiter.

Du kan kopiera numret från "senaste uppringda nummer" och klistra in det i sökrutan i webbläsaren i nallen.

Det kan se ut så här:

Nummerupplysning 

Som synes är det rätt klart att detta nummer är ett telemarketingföretag. Det syns tex på att under den senaste tiden har många sökt på det numret. (Sådana företag köper nya kontanttelefonkort och byter telefonnummer hela tiden nämligen).
Du kan även göra nummersökningar på http://www.eniro.se och http://www.hitta.se

3. När du konstaterat att det är ett telemarketingföretag så kan du lägga till numret i en speciell kontakt (som du kan behöva skapa först).

På iPhone/IOS:

Klicka längst till höger i listan över senaste nummer i din telefon så att du träffar info-symbolen. På nästa sida kan du välja att skapa en ny kontakt i telefonboken på din telefon. Döp den till "Telemarketingföretag", om du inte redan har den.

Om du redan har kontakten "Telemarketingföretag", så väljer du nu istället att lägga till numret som ringt dig i en existerande kontakt, sök fram "Telemarkeringföretag" osv, välj den. Klart.

Man kan efter att kontakten "Telemarketingföretag" finns klicka på info-symbolen i listan över senaste nummer och sedan välja "Blockera den här uppringaren" (längst ner). På samma ställe kan man avblockera.

I Android:

Jag har ingen sådan. Antagligen kan man på samma sätt som för iPhone i listan på senaste uppringda nummer skapa en ny kontakt med det numret eller lägga till det numret i en existerande kontakt.

Jag fann en instruktion som säger att man kan blockera ett nummer eller kontakt på det här viset:

Långtryck på en kontakt. Du får upp en meny. I den finns "Ring", "Redigera" osv... Där finns även "Blockera uppringare". Välj det. Klart.

Hoppas detta är till hjälp! :)

Kommentarer uppskattas.

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

 

Mailat: 2017-01-06 -> bloggen 2018-08-09.