Detta tips

... handlar om fyra rätt billiga tjänster för strömmande video, med stort utbud.

Direktlänkar till deras siter: Rakuten Viki.com + Prime Video, Youtube Premium (som inkluderar Youtube Originals och Youtube Music), Acorn.TV och Vimeo VOD.

 

Bakgrund

För en massa år sedan bestämde jag mig för att sluta titta på SVT och sade även upp all kabeltv. Sedan dess har jag kollat på andra saker och min åsikt är att det finns en stor värld där ute med massa kul grejer att titta på, som är långt intressantare än SVT. Det har också lett till att jag blivit jätteduktig på engelska, då jag nästan bara tittar på engelskt material, och har också lärt mig massor av popkulturella referenser. Sådant värdelöst vetande är toppen fylla hjärnan med om man någon gång skulle bli inbjuden till en fest, där man spelar TP. :)

Så detta tips handlar om några av dessa strömmande videotjänster, för filmer och tv-serier.

OBS!

I slutet av detta tips, så kom en fråga från tips-listan, om vilka kanaler man kan se på den egna datorn. Alltså alla dessa play-tjänster som finns. Det kommer alltså i slutet.

 


 Viki.com

 

Rakuten Viki

Denna tjänst visar tv-serier och filmer från Korea, Kina, Taiwan och Japan mfl länder. De har även Bollywood-filmer, Anime och Telenovelas. Vilket jag tycker är helt fantastiskt!

Eftersom marknaden är så stor så kan även smalare ideer för tv-serier genomföras med höga produktionsvärden eftersom de är riktigt duktiga. Alltså finns det utbud av lite roligt skruvade förutsättningar för tv-serier och filmer, t.ex. den där en man genomgår en ögonoperation och plötsligt kan se genom väggar fram till nästa kvarter, den där en utomjording landade på jorden för 400 år sedan och möter en tjej, eller den där en ung tjej får superkrafter osv.

I regel är produktionen strålande. Vidare tycker jag det är roligt att notera skillnader i hur kvinnor och män är som skådespelare och hur förhållanden mellan könen framställs där PK och uppfostrans-tv lyser med sin frånvaro. Andra kulturskifinns också att studera, som skillnader i arbetslivet, idoldyrkan, rätt och fel, heriarkier mm.

Det finns mycket romantik och drama som verkar vara en superpoppis genre. Det finns alltså romantiska komedier, komedier, actionfilmer, science fiction, fantasy och historiska dramer med fantastiska kostymer och scenerier. En del dramaserier är kommentarer på aktuell politik i landet de görs. Det finns en rik skatt av historia och legender att ösa ur i Asien förutom mycket kreativa manusförfattare och skickliga film och serie-skapare.

Via kommentarsfält på siten så kan man få mera info om det man tittar på där, då fans av respektive tv-serie kommenterar på avsnitten och även hjälper till med översättning till andra språk. Har man en fråga om någon referens man inte förstår kan man fråga.

De finns översättningar till hela 200 språk, inte allting förstås.

Massor med gratis avsnitt finns också

Tydligen så vill de ha betalt endast för det nyaste och filmer, så äldre avsnitt och nästan alltid de två första av en ny serie är gratis, så man kan tillbringa veckor med att kolla runt på grejer tills man hittar vad man gillar. Hittar man en äldre serie så kan alla avsnitt vara gratis.

Adresser: https://www.viki.com Facebook: https://www.facebook.com/viki/

Pris: De har två typer av abonnemang som kan betalas för månadsvis eller årsvis. Basic och Standard. I båda ingår att man slipper annonser och man kan titta på program med Chromecast (som jag tipsade om i tips nr 15).

Med det dyrare får du även access till filmer och nyaste avsnitten av tv-serier.

  • Basic kostar: ca 29 kr/månad vid månatlig betalning och ca 24 kr/månad om du betalar ett år på en gång (ca 285 kr).
  • Standard kostar: ca 48 kr/månad vid månatlig betalning och ca 40 kr/månad om du betalar ett år på en gång (475 kr).

Men det finns massor med gratis att titta på, som då har reklam.

Enheter: App finns för iPad och webbsiten fungerar bra på Mac och PC. Chromecast fungerar också, OM du har något abonnemang. Mer info: https://www.viki.com/apps

Prova-på-period: 7 dagar.

Svenskt text: Ibland. Det allra mesta är textat på engelska och märkligt nog finns en del översatt till svenska (211 tvserier finner jag översatta).

Ställ in ditt föredragna språk (längst ner på sidan, eller i spelaren, klicka på kugghjulet) och det syns på respektive avsnitt.

Viki translation

Det finns även en "learn mode" i spelaren, där man visar flera språk och flera översättningar på en gång, om du vill lära dig vissa asiatiska språk (Korean, Chinese, Japanese & Taiwanese). De beskriver learning mode här. :)

Referens: Denna artikel från 2015 "Why Viki is Getting Into Originals with K-Drama Hybrid Series ‘Dramaworld’" berättar mera om denna strömmande tjänst och nämner ett par andra med, CrunchyRoll och Dramafever (nedlagd 2018).

Tips:

Skapa ett konto även om du inte betalar, så kan du lagra historiken vad du tittat på.

Några jag tyckte var intressanta/roliga/värda att se, men det finns massor.

Clean with a passion for now

https://www.viki.com/tv/35747c-clean-with-passion-for-now

Goblin

https://www.viki.com/tv/31706c-goblin

Golden Eyes

https://www.viki.com/tv/36172c-the-golden-eyes

I am not a robot

https://www.viki.com/tv/35618c-i-am-not-a-robot

Kill It

https://www.viki.com/videos/1149531v-kill-it-episode-1

Pretty proofreader

https://www.viki.com/tv/35763c-pretty-proofreader

Sky castle

https://www.viki.com/tv/36348c-sky-castle

Touch your heart

https://www.viki.com/tv/36416c-touch-your-heart

Här finns en scen ur tv-serien "Touch your heart", som har fått namnet: "Drunk love confession" (länk leder till Facebook), väldigt sött måste jag säga! :)

What's wrong with secretary Kim?

https://www.viki.com/tv/35835c-whats-wrong-with-secretary-kim

osv...


Prime video

Prime video

Prime video är den strömmande kanal jag har tittat på mest på senaste året. Här finns en blandning av gamla tv-serier som kan vara jättekul att se om, speciellt för att notera hur mycket mindre PK det var förr och förstås stora mängder med helt nya tv-serier. En del unika endast för Prime Video.

Har sett massor med fantastiska TV-serier och filmer här, för endast 32 kr per månad!

En kul grej är att jag upptäckt via Prime Video är att det finns massa roliga, välproducerade, spännade, välskrivna indiska och japanska actionfilmer och komedier. Speciellt en tv-serie från japan var totalskruvad (en splatter-tv-serie med bisarr story och underliga scener). Det hade jag inte hittat på SVT direkt! :)

Några features med Bollywood-filmer från Indien jag noterat är alldeles för många Hero walks i slow motion, total avsaknad av genustrams och plötsliga sång och dansnummer. :)

Adress: https://www.primevideo.com/

Pris: Intro-erbjudande: Ca 32 kr/månad dina första sex månader, sedan ca 64 kr/månad. Ingen uppsägningstid.

Enheter: Webben, app för IOS/Android och Smart TV, på upp till tre enheter samtidigt. Du kan även ladda ner titlar. Mer info: https://www.primevideo.com/splash/watchAnywhere/ref=atv_nb_wa

Prova-på-period: Förut var det en månad prova-på-period, men hittar inte det nu, tror det är intro-erbjudandet som gäller.

Svenskt text: Det finns en del, svensktextade tv-serier respektive filmer. I stort sett allt är textat på engelska. Ställ in ditt föredragna språk i din profil och du kan välja text i spelaren.

Tips:

Några jag tyckte var intressanta/roliga/värda att se av just indiska filmer finns nedan. Men det finns massor av amerikanska, brittiska, spanska och andra länders TV-serier och filmer och de har en del original-filmer och tv-serier som är deras egna.

Dhoom2

Detta är en bra actionrulle, utan genustrams och alldeles för många Hero-walks i slow motion. :)

Det finns en del sång och dansinslag i denna. Men det går förstås att spola förbi om man känner för det, även om de är välgjorda. Det finns tre filmer i serien, alla finns på Primevideo.

Trailer. Primevideo. Wikipedia.

Goodachari

En till riktigt schysst actionrulle om hemliga agenter, konspirationer, överraskande vändningar och massa annat bra. Inga sånger denna gång. 

Trailer. Primevideo. Wikipedia.

2.0

Har inte sett denna, bara spridda klipp här och där, men den är lite svår att kategorisera, även om den har etiketterna action/science fiction. Huvudkaraktären är en robot som har en del gemensamt med Terminator. Men filmens ide är att ha massor med överdriva stunts och otroliga effekter, vilket är kul! Den har gått oerhört bra i Indien mfl länder och är nr 2 i intäkter.

Trailer finns på Primevideo-sidan för filmen. Det är f.ö andra filmen i serien. :)

Förutom dessa har jag kollat på tex God Omens, Jack Ryan och American Gods, och hundratals avsnitt och filmer. :)

osv...


Youtube premium

Youtube Premium (som inkluderar Originals)

Även Youtube har gett sig in i branschen med strömmande filmer och serier, med egenproducerat innehåll. De har gjort några experiment tidigare där man kunde få access till vissa kanalers innehåll för betalande prenumeranter, och detta har stöpts om till Youtube Premium, som inkluderar både musik och serier/filmer.

Adress: https://www.youtube.com/premium

Pris: 119 SEK/mån, efter prova-på-månaden.

Enheter: App finns för IOS, Android, XBox och webben fungerar förstås också. Mer info: https://support.google.com/youtube/answer/6305537

Prova-på-period: Ja, en månad.

Svenskt text: Rätt sällan.

Övrigt: Hette Youtube Red förut, men det är nedlagt och alla abonnemang är konverterade till Youtube Premium.

Mer om Youtube Originals kommer nu!

Youtube originals

Youtube Originals

Youtube Originals (ingår i Youtube Premium).

Innehållet består både av manusskrivet innehåll men även en del annat. Via denna länk finner du är lite av vad man kan kolla på:

Youtube Premium Originals Playlists

https://www.youtube.com/channel/UCqVDpXKLmKeBU_yyt_QkItQ

Klicka titlar t.ex. New releases, för att se resten.

Några tittartips är följande, men alla kanske inte går att se i Sverige, svårt att se vilka.

Cobra Kai (serie)

En komedi-fortsättning på Karate Kid (IMDB), med både Johnny Lawrence (spelades då och nu av William Zabka) och Daniel LaRusso (spelades då och nu av Ralph Macchio).

Storyn fortsätter alltså 20 år senare och de två huvudpersonerna från Karate Kid har nu helt olika liv. "Karate Kid"/Daniel LaRusso har det gått mycket bra för, framgångsrik bilförsäljare, vacker fru, välartade barn och stort fint hus.

För Johnny Lawrence har det inte gått lika bra för... Men han beslutar sig för att öppna en Dojo igen, som heter Cobra Kai, och när Daniel får reda på det gör han allt för att stoppa det. Verkar kul faktiskt! Första två avsnitten är gratis.

https://www.youtube.com/channel/UCe9DTWmhhxeKyYHL4mldGcA

Impulse (serie)

En dramatisk upplevelse framkallar superkrafter hos en ung tjej. Första två avsnitten är gratis.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLINwjXK120_JpGB6mRJ0oJxOdFGjxekIp

Lifeline (serie)

Ett försäkringsbolag använder tidsresenärer för att skydda sina klienter mot dödsolyckor. Av de som gjort Bourn Identity och Trailer. Första avsnittet är gratis.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVK1Q9ppZiaDDkrG2pBaXFdVd0Tva6ymm

Origin (serie)

En grupp passagerare vankar plötsligt på ett enormt rymdskepp. Första två är gratis.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLmosFzxUfkqUcZ-IsKJ7ZjJPQpiJvvu24

Sherwood (serie)

En animerad serie, löst baserad på Robin Hood-legenden, men med en ung tjej som Robin Hood plus den utspelar sig i framtiden, i ett översvämmat London. Första avsnittet är gratis.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLjq6DwYksrzzc2YaTAaGJ8xj6OwgYqCbM

Sideswiped (serie)

En 35 år gammal singeltjej bestämmer sig för att gå på date med alla 252 av de hon matchat med på Tinder. Första två avsnitten är gratis.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLjq6DwYksrzz66gCMBQWDQNi3L0S6cPfF

Viper Clup (film)

Susan Sarandon spelar Helen Sterling, en akutsköterska, som försöker befria sin son, kidnappad av terrorister i mellanöstern. När FBI och andra agenturer inte verkar interesserade av att hjälpa till finner hon en hemlig grupp av journalister, advokater och filantroper som kanske kan hjälpa till.

https://www.youtube.com/watch?v=ngHzb9pr_KA

Youth & Consequences (serie)

Med supercharmiga Anna Akana, som gjort roliga musikvideon "I have six cats". En tvserie om populäritet i gymnasiet. Av de som gjort Grays Anatomy. Första två avsnitten är gratis.

https://www.youtube.com/watch?v=jK_rEi1_dxs

... osv.


Acorn tv

Acorn.tv

TV-serier från Storbritannien, Australien, Nya Zealand, Irland, Kanada. En del av detta köps in till svensk TV, men d et förstås massa intressant som inte köps. Plus en del serie kan man vilja se om.

Adress: https://acorn.tv/

Pris: Kostar 56 kr/månad eller 557 kr/år. Man får en gratis prova-på-vecka.

Enheter: IOS, Android, Roku, PC/Mac, Amazon Fire TV, vissa SmartTV, Chromecast. Mer info: https://support.acorn.tv/en/support/home

Prova-på-period: Ja, en månad.

Svenskt text: Ibland. Det allra mesta är textat på engelska, men en del är översatt till svenska. Ställ in ditt föredragna språk och det syns på respektive avsnitt.


 

Vimeo on demand 

Vimeo Ondemand

Av mina tips om strömmande videotjänster hitills så är nog Vimeo den som är mest politisk, även om Youtube favoriserar visst politiskt innehåll också, om det lutar åt rätt håll.
 
På Vimeo (gratisdelen) har det dock publicerats enormt mycket bra videos som varit lärorika (tutorials tex), intressanta och roliga. "Staff picks (gratis)" har visat mig många kul saker genom åren, tex animerade filmer som är jättebra.
 
Men på deras on demand-tjänst, är det dock rätt tydligt vilka åsikter som lyfts fram. Urvalet i New and NoteworthyCollections och "Staff Picks (Video on Demand)" exempelvis. Delvis kan det säkert förklaras genom brist på utbud.
 
I övrigt är det enorma mängder med crap och ett och annat riktigt guldkorn, så man får leta lite tyvärr.

Adress: https://vimeo.com/ondemand

Pris: Olika. Du hyr eller köper alltså enskilda filmer här för en avgift. Olika för att hyra och köpa.

(OBS: Denna tjänst har inget att göra med Pricing i menyn längst upp på Vimeo där du som kreatör kan ladda upp och sprida dina filmer via Vimeo).

Enheter: iOS, Android, Apple TV, Roku, Chromecast och webben förstås.

Enheter som stödjs: https://help.vimeo.com/hc/en-us/articles/115007416167 Supportartiklar om att kolla på deras videos: https://vimeo.zendesk.com/hc/en-us/categories/202594617-Watching-Videos

Prova-på-period: Nej, här kan man köpa eller hyra videos, direkt av de som gjort dem.

Svenskt text: Nej.

Övrigt: Egna planer på att sälja videos online? Om du tecknar prenumerationen som heter Vimeo Pro för 170 SEK/månad, så kan du direkt ladda upp dina videos och sälja dem som Vimeo Ondemand. Kolla in sidan Start Selling.

Tips

Några saker som kan vara värda att kolla på?

Hoaxed

Den fantastiska dokumentären Hoaxed: Vimeo on demand, officiell webbsite med trailer. Dokumentären handlar om fake news och då med betoning på hur mycket av våra stora nyhetsmedia som är lögn. Kostar 45:06 kr att hyra, 90,22 kr att hyra.

Scott Adams, en av de medverkande, har gjort en recension av filmen, en video respektive text.

Jimmy Carr - Telling Jokes

En av flera stand-ups som finns att titta på, tycker han är jättekul (med det finns ett gäng av hans standups på Youtube: Vimeo on demand. Kostar 38:21 kr att hyra, 95:66 kr att köpa. 

osv...


Dessa funkar inte i Sverige

När jag letade efter detta så fann jag flera än vad som funkar i Sverige. Två av de stora är: Hulu och Yahoo View (som egentligen är Hulu).

Referenser:

Har inte kollat vilka som funkar i Sverige:

https://www.consumerreports.org/streaming-media/streaming-sites-for-people-who-want-more-than-netflix/

Det var allt för detta tips.

Lycka till på internet idag!

/Ola

Mailat 2019-06-03, till bloggen 2019-09-13.

forts.


Prenumerantfråga:

Vilka playtjänster/kabel-kanaler kan man se på datorn?

Det kom en fråga till tipslistan enligt ovan och nedan är mitt svar.

Intressant fråga!

Detta blev ju en komplettering av andra vis att titta på TV och kunna välja själv. :)

Jag har hittat följande och troligen är Cmore bästa alternativet i så fall (se nedan).

Blockbuster

Blockbuster erbjuder filmer och tv-serier att titta på, där man hyr eller köper dem.

Det fungerar över webben, appar, AppleTV, Smart TV och Playstation.

Inga abonnemang utan du betalar bara för vad du tittar på.

När du har hyrt en film, så har du 28 dagar på dig att starta tittandet, och första titten startar en period på 48 timmar då du kan se den hur många gånger som helst.

Jag fann tex Mulholland Drive (filmen), men inte TV-serien.

https://blockbuster.se/om-blockbuster

Cmore

De har hela 24 kanaler i utbudet, för olika paket. Film, serier och barnunderhållning ingår i alla paket. På de första två kan man prova gratis i två veckor.

C More-paketet: SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen, SF-kanalen, SVT Barnkanalen, C More First, C More Hits, C More Stars och C More Series. 109 kr/månad.

C More TV4-paketet: Ovanstående plus: TV4, Kanal 7, Kanal 12, TV4 Fakta, TV4 Guld, 4 Film. 139 kr/månad.

C More Mycket Sport-paketet: Ovanstående plus: Sportkanalen, C More Golf. 199 kr/månad.

C More All Sport: Ovanstående plus Cmore's egna: Fotboll, Hockey, Live, Live2, Live 3, Live 4 och Live 5. 349 kr/månad.

Funkar på mobil/surfplatta, Dator, Chromecast, AppleTV och Samsung Smart TV.

https://www.cmore.se/

Dplay

Dplay visar kanal 5, 9, 11, Discovery, TLV, Investigation Discovery, Animal Planet och Discovery Science. Plus Eurosport.

Direkt över webben, det är en playtjänst där avsnitt som sänts läggs ut på webben, under en viss tid.

De har två abonnemang: Gratis med reklam och 79 kr/månad utan reklam och mer innehåll.

Du kan testa 14 dagar gratis.

Det funkar över webben och via en app som finns för IOS och Android.

https://www.dplay.se/

https://auth.dplay.se/products

Viafree

Viafree visar Adult swim, MTV, National Geographic, TV10, TV3, TV6, TV8 och Viafree.

Det är en playtjänst där avsnitt som sänts läggs ut på webben, under en viss tid.

Även här kan du kolla gratis men då är det reklam.

Det verkar inte finnas något abonnemang att köpa för att slippa reklamen.

https://www.viafree.se/

Viaplay

Här erbjuds ett antal kanaler, plus massa filmer och tv-serier att hyra/köpa.

Kanalerna är 3, 6, 8 och 10 och de är live.

Det är en playtjänst där avsnitt som sänts läggs ut på webben, under en viss tid.

Funkar över webben, nallen, surfplatta, AppleTV, Chromecast, Smart TV och Android TV och även Playstation 3 och 4, plus Xbox One.

Även här kan man prova gratis i två veckor, sedan kostar det 109 kr per månad.

Man kan även få ett sportkanalspaket för 399 kr/månad.

Att hyra/köpa filmer kräver dock inget abonnemang.

Man kan spara saker i mobilen/surfplattan att kolla på senare. Och du tittar på den via mobil, dator, surfplatta eller smart-tv. I hela EU.

https://viaplay.se/

 

Kabel-TV är beroende av din adress.

Tillgången är helt styrd av var du bor och det brukar ingå att kunna titta på dator, surfplatta och mobilen.

Olika städer, kvarter och även fastighetsägare har valt olika tekniska lösningar för bredband, så därför kan man inte helt fritt välja mellan alla.

En del kommuner försöker bygga ut stadsnätet och erbjuder det till kommunala bostäder. På stadsnätet finns då kanske flera olika leverantörer man får teckna abonnemang med och då får man olika boxar osv.

Här kan du se vilka städer som har Stadsnät: http://svenskastadsnat.se/

Här kan du se vilka tjänsteleverantörer som finns i stadsnätet (alla finns inte överallt): http://svenskastadsnat.se/tjanstematris-kontaktuppgifter/

En del kan ansluta sin villa till någon privat leverantörs nedgrävda bredbandskabel, en sådan anslutning kan kosta mycket.

Privata fastighetsägare kan ha tecknat abonnemang för hela huset osv.

Alltså får man kolla på respektive leverantör om de finns att tillgå för den egna adressen.

Men en del kabel-tv-leverantörer låter dig ansluta deras box till ett bredband från en annan leverantör. 

Några leverantörer där var du bor avgör om du kan få dem:

 

Hyra filmer

Dels har flera av leverantörerna ovan hyr/köp-tjänst med ett utbud av filmer och tv-serier som skiljer sig åt.

Även med iTunes och Youtube kan man hyra filmer. Contact finns på Youtube t.ex. för 39 kr.

Lite fulare sätt?

Sedan finns det en del lite "fulare" strömmande webbtjänster, där man kan kolla på strömmande tv-serier och filmer. Där lägger de upp tv-serier och filmer de högst troligen inte betalar för och där affärsiden är att visa enorma mängder med annonser. De använder olika tekniker för det.

Några: När du klickar på sökrutan hamnar du på en ny flik med en annons, du stänger den, klickar på sökrutan igen, skriver en sökning, ny annons i en flik, som du stänger. Du väljer filmen från sökresultatet, ny flik med annons, stäng. Sedan klickar du på playknappen, en till annons visas, ny popup osv osv. Men så småningom, när du kämpat ner alla annonser så startar faktiskt avsnittet eller filmen.

Men det är lite förvirrande, där annonser tex påstår att för att titta behöver du ett abonnemang och/eller registrera dig, vilket då inte stämmer för i den tidigare fliken finns det du ville kolla på osv.

Eller klickar du på den stora gröna play-knappen mitt i filmrutan så får du en ny poup-annons, men playknappen är den som faktiskt startar filmen.

Klick kan även visa en annons som påstår sig vara Aftonbladet eller ser ut som Dagens Nyheter med någon mirakelkur osv.

Detta är en juridisk gråzon med olika bud (här är en artikel i ämnet), men olagligt är det säkerligen att kolla på dessa. I artikeln nämns ett par av siternas namn du kan söka efter. Ett VPN är nödvändigt (tex OVPN).

Ännu en artikel med varningar om dessa.

Via Google kan du också hitta filmer och TV-serier. Skriv in namnet och klicka på "video". Jag fann t.ex. en tv-serie på det viset, sökresultatet såg ut så här:

Dresden files

Marknaden för detta är översvämmad med leverantörer med olika förutsättningar.

Om någon på listan har ett bättre svar, så hör gärna av er!

/Ola

Mailat 2019-06-03, till bloggen 2019-09-13.