Detta tips

... handlar om vad som händer med ens sociala konton när man dör och hur förbereder man det?

Idag ser jag att SVT skriver om just det i en artikel. Länk nedan. SVT berättar att när det gäller tex Facebook så kan man ange en anhörig i inställningarna som kan hantera ditt konto. De kan då göra två saker: Ställa in det som ett minneskonto, eller begära det skall tas bort. De kan dock inte skriva/läsa meddelanden eller göra inlägg i ditt namn.

Artikeln tar även upp Instagram, Twitter, Snapchat, Whatsapp, Google och Youtube.

De flesta sociala media verkar ha en jobbig process att via dödsattester skriva till företaget och begära kontot skall tas bort. Så därför har jag några tips nedan efter artikeln. Men här är artiklen hos SVT i alla fall.

Sociala medier när du dör – så fungerar det
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sociala-medier-nar-du-dor-sa-fungerar-det

Mina tips utöver artikelns:

Enklare borde därför vara att att placera en lapp med användarnamn och lösenord till din dator, till din mail mail och till dina socialamediakonton i vita arkivet (kallas även för sista vilja). Så att det blir lätt för en anhörig eller efterlevande att begära åt dig att kontot skall tas bort med dina egna inloggningsuppgifter. Eller svara på meddelanden från de som hör av sig.

Dock kan en nackdel vara att om dina efterlevande får user/pass till dina konton så kan de även skriva meddelanden och läsa dina chattar, vilket man kanske inte vill?

(Förresten, PDF-filer med flera sidor med blanketter för vita arkivet med sina önskemål, finns att ladda hem dels från Svenska kyrkan och dels från Fonus Östett alternativ finns även från de fristående begravningsbyråerna, dessutom tillgängligt online, som väl passar listans digitala medborgare bättre: 

Lösenordstjänster

Man kan också samla ihop alla sina lösenord i en tjänst som t.e.x. Lastpass.com. Det innebär att dina efterlevande med ETT enda user/pass, så kommer de åt ALLA lösenord du sparat häri. Vilket är rätt smidigt.

lastpass

Glöm inte mailens inloggning och nallens pinkod

Även om man använder en sådan tjänst som ovan så är det extra bra att på samma lapp ange user/pass till datorn (och dess nyckelhanterare) plus detsamma för mailen och pinkoden till nallen och/eller surf-plattan.

Problemet är nämligen tvåfaktors-autentisering: När någon loggar in på Lastpass eller på ditt Apple-konto, Google, Facebook, Twitter mm och många andra tjänster från en ny plats, dvs från en annan dator eller enhet, så kanske tvåfaktors-autentisering är på.

Då skickas en pinkod antingen som mail eller som SMS till nallen/surfplattan och behövs för att logga in. Har din efterlevande då inte tillgång till mail eller nallen ifråga, så blir kontot du tänkt de skall kunna administrera avstängt och onåbart. Det är att snubbla på mållinjen.

Så tag med dessa uppgifter på lappen i vita arkivet och/eller där efterlevande kan finna dem. Nu förutsätter jag att ens telefon eller surfplatta går att få tag i, efter att man gått bort.

Nyckelringen

Både Mac och PC har även en nyckelring där man kan spara inloggningar. Denna fungerar ungefär som Last Pass, ett användarnamn/lösenord ger tillgång till en massa flera sådana. Ger man bort user/pass till datorn, så är det samma till nyckelringen. (Det går förstås att ställa in så det är olika).

Krypterade USB-minnen och hårddiskar

Ett sätt att hantera det man inte vill efterlevande skall komma åt är att lagra det på krypterade USB-minnen och hårddiskar och sedan inte lämna något user/pass efter sig. För detta kan man tex använda Veracrypt.

Några andra tips eller frågor gällande detta?

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

Mailades 2017-11-05, till bloggen 2018-08-09.