Detta tips

... handlar om annonsblockerare som gör att annonser på webbsiter du surfar till inte ritas upp, du sparar därmed banddbredd, tid och kostnader och slipper bli irriterad på att vänta på sidor med en massa trams som blippar och bloppar.

Tionde tipset - Spara 50-80% av bandbredden när du surfar, genom att installera en annonsblockerare/adblock

TL:DR:

Besök någon av de två föreslagna annonsblockerarna nedan med dina webbläsare (på datorn och nallen) och följ installationsinstruktionerna. Det bör bara ta några minuter. AdBlock eller Adblock Plus.

Varför?

När du besöker en webbsite så är en mycket stor del av innehållet på sidan just annonser. Ofta tar annonserna på sidan upp mera bandbredd i kilobits och bitar än innehållet du ville titta på. I praktiken betyder det att du laddar hem en massa data, som du inte är intresserad av, inte ens kollar på och så gör det dessutom att webbsidor laddar långsammare. Det är sekunder av ditt liv som summeras till timmar och dagar, som du inte får tillbaka.
Om du surfar på mobilen så tillkommer ett annat irritationsmoment förutom blippandet, bloppandet och pockandet på uppmärksamhet där annonsörerna försöker avbryta dig från vad du håller på med: Att du faktiskt betalar för alla dessa data som bara förmedlar irritation i animerad och audiativ form.

I en undersökning av NYTimes fann de så mycket annonser på en nyhetssite att varje sida som besöktes beräknades kosta 32 cent (ca 2:80 SEK). Bara för annonserna. Alltså, du läser tre nyheter på nallen, det kostar nästan 10 kr.
I en annan undersökning av Ender, mätte man datamängden för annonser och datamängden för innehållet på olika sidor och jämförde dessa. Du ser resultatet nedan i form av ett diagram. Det i grönt är alltså annonser.

data transfered by page elements 

Allt detta är exempel på en industri som helt har missförstått vad marknadsföring handlar om. Vi behöver sluta stödja dem och påverka dem att göra bot och bättring, genom att sluta ladda hem deras nonsens.

Det är där annonsblockerare kommer in. :)

En bra lösning - installera en annonsblockerare

Det finns några extra bra annonsblockerare att välja på, båda gratis.

adblock plus

Adblock Plus för Firefox, Chrome, Android, Opera, Internet Explorer, Safari, Yandex, Maxthon, Microsoft Edge. (100 miljoner användare, open source). 

Besök siten med respektive webbläsare du har, så kan du därifrån installera.

adblock 

AdBlock för Chrome, Safari och Opera för datorer och Safari för IOS. (40 miljoner användare, originalet).

Extra kul är den video de gjort på sin sida som berättar om hur adblock funkar. :)

Besök siten med respektive webbläsare du har, så kan du därifrån installera.

Lite referenser

Undersökningen som refereras i flera av länkarna och som diagrammet är baserat på är gjord av Enders.

Den beskrivs tex här:

Ads on news sites gobble up as much as 79% of users' mobile data

http://www.businessinsider.com/enders-analysis-ad-blocker-study-finds-ads-take-up-79-of-mobile-data-transfer-2016-3?r=US&IR=T&IR=T

Why Are People Using Ad Blockers? Ads Can Eat Up To 79% Of Mobile Data Allotments

https://www.techdirt.com/articles/20160317/09274333934/why-are-people-using-ad-blockers-ads-can-eat-up-to-79-mobile-data-allotments.shtml

Adblocking: advertising 'accounts for half of data used to read articles'

https://www.theguardian.com/media/2016/mar/16/ad-blocking-advertising-half-of-data-used-articles

NyTimes gjord en egen undersökning och besökte 50 nyhetswebbsiter på mobilen med och utan annonsblockerare och mätte skillnaden i laddningstider och gjorde ett diagram över det.

The Cost of Mobile Ads on 50 News Websites
http://www.nytimes.com/interactive/2015/10/01/business/cost-of-mobile-ads.html?_r=0

Jag hoppas detta tips var av intresse. :)

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

Mailat: 2016-10-19 -> bloggen 2018-08-09.