Detta tips

Detta tips handlar om hur du gör backup, dels med de olika program som finns för det, men även med terminalen. Terminalen är ju faktiskt helt gratis och inbyggt.

Men det börjar med ett par goda råd om backup. Sedan en lång bit om hur man gör backup med terminalen, sedan kommer programrekommendationer att göra backup med.

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://listorna.mammals.se/ ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans. Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner, i sin helhet. :)

INNEHÅLL

  1. Bergsbestigare?
  2. ... men först så vill jag påminna om dessa kloka ord som jag ofta säger! :)
  3. Goda råd om backup
  4. Backup med terminalen (i Mac OS X och de flesta UNIX och Linux-varianter)
  5. Program för Backup - Mac OS X 
  6. Flera Mac OS X Program
  7. Program för Backup - Windows

Upp

Bergsbestigare?

En grej som bergsbestigare, men även seglare, hundslädesförare och andra får lära sig (ibland genom bitter erfarenhet), är att du behöver göra vissa saker på vissa sätt, för att undvika olyckor, att ramla överbord, eller bli lämnad i snöstormen medans ditt hundspann springer iväg mot horisonten utan dig. Bergsbestigare försöker alltid ha två ankarpunkter i berget som de är fastspända i. Om den ena ger sig, har du förhoppningsvis en kvar som funkar. Seglare får lära sig att alltid hålla i något när de rör sig över båten med ena handen utifall att en våg eller bom knuffar dem överbord. Hundförares första regel är, släpp aldrig tömmarna någonsin, en hand på tömmarna och den andra kan hålla i något annat.  :)

På samma sätt bör du tänka med backuper. I ett kommande tips så berättar jag om hur opålitliga hårddiskar är och vilka varumärken som är lite bättre än de andra. MEN vad som framgår av den statistiken är att alla hårddiskar lägger av förr eller senare. Så om du bara har EN kopia av dina data, så är det bara en tidsfråga innan dessa är rökta. Så tänk bergsbestigare, ha dubbla uppsättningar av dina data.

Vi börjar med backup i terminalen, det är rätt lätt nämligen och sedan kör vi några andra alternativ för Backup på Mac respektive Windows.

Upp

... men först så vill jag påminna om dessa kloka ord som jag ofta säger! :)

tva sorters datoranvandare de som gor backup

Upp

Goda råd om backup

  1. Det viktigaste rådet är förstås GÖR BACKUP. Som i rådet i bilden ovan.  :)
  2. Det andra viktigaste rådet är att om du har EN kopia av något, så har du INGEN backup. Det låter absolut självklart. Men för att illustrera detta låt mig berätta om en tråd jag läste i ett forum skapad av en frustrerad kille som skulle sälja sin dator och hade köpt en ny intern hårddisk och en ny  dator. Hade gjorde saker i den här ordningen vilket ledde till att han blev av med alla sina data. Just för att han bröt mot regeln: har du EN uppsättning av något har du INGEN backup: Först gjorde han backup av den gamla datorn till den nya disken han monterat internt i den gamla datorn. Han tog ut den disken, monterade den i sin nya dator. Sedan formaterade han om hårddisken i den gamla datorn. I det ögonblicket är det han kallar för och tänker på som "backup", inte längre en backup, det är ett original. Som i "enda uppsättningen av alla data". Sedan installerade han operativsystemet på nya datorn. Han fick den vanliga frågan om han ville formatera hårddisken före installation. Han sade ja. Gissa vilken disk som installeraren valde att formatera och installera operativsystemet på av de två som fanns? Poff, allt bort. :) Hade han kommit ihåg regeln skulle han väntat med att formatera om den gamla datorn, tills dess han hade en tredje kopia av alla data, dvs två backup.
  3. Det tredje rådet är att gör backup så du har kvar uppsättningar av äldre data. En annan historia jag läste om var att ett företag som var noga med backup, men de gjorde backup på så sätt att backupen hela tiden skrev över den gamla backupen. Så de hade ingen från förra fredagen, onsdagen, måndagen, månadsskiftet osv osv. Bara senaste backupen. Detta funkade bra länge och väl tills en dag alla datorer och i stort sett alla dokument på hela företagets alla datorer och servrar fick ett virus. Allting var smittat så de var tvungna att gå tillbaka till senaste icke smittade backup. Den var sex månader gammal, just för att de inte gjorde backup så att de sparade ett par från den senaste veckan, en varannan vecka, en varje månad osv. Alltså blev de av med alla data de producerat på hela företaget under sex månader. Fakturor, offerter, ordrar, bokföring, planer, kalkyler, administration, mail, allting.
  4. Gör backup och spara där du kan tänka sig att det blir knas. Har man använt datorer länge så länge som jag (sedan 1983) har bitter erfarenhet lärt dig att det är i vissa specifika situationer i handhavandet av datorn som det är sannolikast att det ballar ur och du tappar bort arbete.
    • En "backup" kan vara att tex före du sparar ett dokument, ett foruminlägg, en facebookuppdatering så kopierar du allt du skrivit och kanske klistrar in det i ett annat program. Sedan sparar du eller klickar på skicka. Du kanske skrivit så länge du är automatiskt utloggad? Eller du har blivit nedkopplad från servern du jobbar mot? Det finns många skäl att det blir knas i just den situationen, tex backspace-knappen som hoppar till sidan före i vissa webbläsare har kostat mig många timmar av mitt liv. Då har du kvar din text i urklipp, eller i ett annat dokument. Det skall också sitta i fingrarna, som tredje punkten nedan.
    • Detsamma gäller att före du gör vissa operationer, som tex att klistra in eller öppna nya dokument, så sparar du det du håller på med.I praktiken har du då ett sparat dokument och det öppna dokumentet, dvs ett i reserv. För om något knas uppstår, program kraschar eller dokument förstörs, så är det just när du gör något som pressar prestanda ur datorn och dess minne och hårddisk, som tex att kopiera och klistra in, eller byta program, öppna dokument, som gör att program kraschar. 
    • Jobba inte länge på något utan att spara det du håller på med. Det skall sitta i fingrarna tjatade jag på mina elever, att trycka CTRL+S eller Kommando+S vid varje tankepaus och minst omkring var femte minut.Man skall aldrig någonsin sitta och plita på ett dokument i flera timmar utan att spara. De sket förstås i vad jag sade tills en tjej tyckte det var mörkt och gick fram till tavlan i datorlabbet och tryckte på fel knapp. Inte den för lamporna i taket som hon trodde, utan den som stängde av strömmen till alla datorer på en gång som sitter precis intill och ser exakt likadan ut. DÅ fattade de vad jag pratat om och ett par stycken av 30 kunde säga att de sparat för fem minuter sedan. De andra hade pysslat med sina osparade projekt i flera timmar. Poof, borta.  :) Nu har många program auto-save, men det är en krycka för dåliga datoranvändare! Det skall sitta i fingrarna att trycka snabbkommandot för att spara.

Upp

Referenser

Jag fann en del artiklar då jag skrev detta tips. Här är en av dem.

The paranoid person's guide to a complete Mac backup
http://www.macworld.com/article/2855735/the-paranoid-persons-guide-to-a-complete-mac-backup.html
Artikeln handlar om att göra backup på flera nivåer, Level 0: intern hårddisk, Level 1: Time machine, Level 2: Bootbar klonad hårddisk, Level 3: Paranoid backup, Level 4: Backup till annan geografisk plats, Level 5: Dubbelt paranoid backup, Level 6: Molnet. Bra tänkt!

Upp | Klicka här för att hoppa över avsnittet med backup i terminalen |

Backup med terminalen (i Mac OS X och de flesta UNIX och Linux-varianter)

Varför backup med terminalen? Vad är det för fel på drag och släpp? Eller Time Machine? Svaret på dessa frågor är att vissa projekt du arbetar med inte behöver eller kanske inte ens skall vara på din interna hårddisk och vandra vidare till din Time Machine Backup automatiskt. Här är några skäl:

  1. Det är stora mängder med data.
  2. Det är tillfälligt du arbetar med dessa data.
  3. Det är data med stora krav på säkerhet och sekretess.
  4. Du skall leverera dessa data till kund på en extern hårddisk eller USB-minne.
  5. Du vill under arbetets gång lätt och snabbt kunna göra backup av endast ändrade filer.

Av skälen ovan vill du använda externa hårddiskar / USB-minne och INTE Time Machine. Just för att lagrar du en stor mängd data tillfälligt och raderad dem, så finns de kvar i backupen och kan ligga där mycket länge. Det kan också vara bra att inte förlita sig på Time Machine pga sekretess. Den är helt enkelt för dålig på din TM-backup. Sista skälet är att drag och släpp inte gör "Smart ersättning" (dvs bara kopierar nya och ändrade filer). Därför tar den lång tid.

Terminalkommandot (och även de andra programmen som beskrivs efteråt) löser alla dessa problem.

Upp

Var finns terminalen?

Terminalen appen

Här är vad du finner programmet Terminalen i Mac OS X som detta tips bygger på.

[din hårddisk] > Program > Verktygsprogram

Du kan dra ikonen "Terminal" från mappen "Verktygsprogram" till dockan för att fästa den däri.

Upp

Först ett litet terminaltrick som du behöver känna till

drag and drop on terminal

Terminalen har stöd för drag och släpp. Det betyder att om du greppar en mapp eller fil och släpper den på terminalfönstret, så kommer terminalen att skriva ut sökvägen till den mappen eller filen. Alltså är det lättare att dra och släppa objekt på terminalfönstret som man vill påverka med ett kommando, än att skriva dem för hand.

Detta är ett bra tips som strax blir mycket användbart. Du ser hur man gör i bilden ovan.

Här är en även en film som visar detta:

Drag Files Into the Terminal - Lifehacker
https://www.youtube.com/watch?t=11&v=mgazHxDtiu8

Överkurs: Från deras artikel om terminaltricks för den som vill fördjupa sig:

Become a Command Line Ninja With These Time-Saving Shortcuts - Lifehacker
http://lifehacker.com/5743814/become-a-command-line-ninja-with-these-time-saving-shortcuts?

Upp

Kommandot Rsync (det kommando som du kör i terminalen för att göra backup)

Mac OS X bygger på en variant av UNIX och i UNIX finns ett antal program som man styr med terminalen som funnits i decennier.

Ett av dessa är rsync  som används för att synkronisera två mappar med varandra. Vilket i praktiken är samma sak som att göra en backup av en mapp till en annan mapp någon annanstans.

Det finns tjogtals med parametrar man kan mata detta kommando med, men vanligen behöver man bara några stycken. En bra parameter är att testa din backup genom att ange --dry-run som parameter, vilket betyder att kommandot inte ändrar eller kopierar något, den kollar bara hur det skulle gå och hur lång tid det skulle ta OM den gjorde det.

Här finns Apples dokumentation för rsync (även åtkomligt i terminalen, se kommando längre ner): Apples man-page: rsync (1)

Upp

Situationen i mitt exempel

På min stationära dator har jag två extra interna hårddiskar och dessa används som exempel nedan.

  • Filarkiv är källan
  • Spegel är destinationen

För mina exempel kunde dessa lika gärna vara

  • mapp på hårddisk --> USB-minne
  • intern hårddisk --> extern hårddisk (eller mappar i dessa)
  • mapp på hårddisk --> mapp på filserver

Jag vill att källan och destination skall vara exakt lika, så hela min hårddisk filarkiv kopieras till Spegel. Filer som raderats från Filarkivet, kommer även raderas från Spegel. På så sätt är dessa exakt synkroniserade och jag har en perfekt kopia. 

(Om denna dator skulle bli stulen är det dock ingen större nytta eller överdriven säkerhet att göra på det här viset, så tänk på det... Att ha en extra kopia i samma dator ger inte så mycket större säkerhet.)

Upp

mina enheter i fonster
Kommandot att göra backup gör jag på det här viset. Jag skriver sudo rsync i terminalen, jag lägger till mina parametrar  -axh --progress --delete --dry-run och sedan skall två sökvägar läggas till kommandot, med mellanslag emellan. Jag drar och släpper ena disken (källan) på terminalfönstret enligt tricket ovan. Källan är markerad med lila färg:

sudo rsync -axh --progress --delete --dry-run /Volumes/Filarkiv


Nu kommer något viktigt: ett /
Du måste själv lägga till ett snedstreck i källans sökväg. Det skall alltså stå så här, jag gör / extra stort så det syns:

sudo rsync -axh --progress --delete --dry-run /Volumes/Filarkiv/


Detta snedstreck ändrar beteendet för rsync. Den förstår / i slutet på källan att det är källan och destinationen som skall göras lika. Jätteviktigt!

Utan snedstreck så förstår rsync att du vill återskapa källmappen INUTI destinationen, en nivå "ner" så att säga. Finns inte en sådan mapp med källans namn i destinationen, så skapas den.

Här är två bilder, MED snedstreck och UTAN.

Filarkiv är källa, Spegel är destination.

Upp

MED snedstreck på källan i rsync-kommandot

finder testmapp med snedstreck
Upp

UTAN snedstreck på källan i rsync-kommandot

finder testmapp utan snedstreck
Upp

Mellanslaget är även viktigt. När du drar och släpper en mapp på terminalfönstret, så skrivs det automatiskt ett mellanslag efter sökvägen. Alltså måste du sudda mellanslaget och skriva / och sedan skriva mellanslag.

Sedan drar och släpper jag den andra disken på terminalfönstret. Resultatet ser ut så här, källan i lila och destinationen i grönt:

sudo rsync -axh --progress --delete --dry-run /Volumes/Filarkiv/ /Volumes/Spegel

Jag trycker retur, får en fråga om lösenord, skriver det:

Nu börjar den räkna igenom och jämföra källa med destination:

terminal raknar

Upp

När den tittat igenom allting, vilket kommer ta en stund, skriver den ut ett resultat.


terminal raknar klar
I det här fallet så är det bara ca 15MB skillnad mellan källan, som har 313.75GB med data och destination.

Upp

Om igen!

Jag skriver kommandot igen, utan --dry-run drar och släpper källan på terminalfönstret, tar bort mellanslaget, skriver / mellanslag, drar destinationen på terminalfönstret. Källa i lila, destination i grönt.

sudo rsync -axh --progress --delete /Volumes/Filarkiv/ /Volumes/Spegel

Trycker retur, skriver mitt lösenord och en backup görs. Smutt!

Och så funkar detta kommando!

Det är rätt lätt om man kan det. Som allting annat. :)

Upp

Några rsync-parametrar

-a  arkiveringsläge. Detta läge ("archive mode") kopierar filer rekursivt (dvs den dyker in i mapp efter mapp i hela mappstrukturen och den bevarar symboliska länkar, filers rättigheter, ägare och grupp rättigheter och även tidstämplar då filerna skapades, ändrades mm. Du vill alltid ta med det.
-v  "verbose". Detta är ett mer informativt läge då terminalen kommer skriva ut mera information om vad som pågår och vad som kopieras.
-x, --one-file-system Detta betyder att när kommandet gör sin rekursiva kontroll så håller den sig inom volymer monterade på denna dator, även om den stöter på länkar, alias till mappar/filer på andra filservrar i nätverket eller på internet.
-h  human-readable. Detta betyder skriv ut siffrorna i ett format människor kan läsa. (Använder kb, MB istället för bytes.)
-z  komprimera data i filerna. Används vanligen inte.
--progress Det betyder att du ser hur det går. Vad skillanden är på -v och --progress vet jag inte.
--delete  Det betyder att filer som inte finns i källan, men som finns i destinationen kommer att raderas från destinationen. Om du vill ha de två exakt likadana så har du med detta.
--dry-run Det betyder att inga ändringar görs, den kollar bara hur mycket det är att kopiera och skriver ut det när den räknat klart.

Upp

Ännu ett terminaltrick - det finns en inbyggd hjälp

Som med alla terminalkommandon (ok, inte riktigt alla), så kan man skriva man [kommandot] för att få fram de sidor med dokumentation som medföljer kommandot i operativsystemet. Dessa sidor kallas för manpages. En del kommandon visar hjälptexten om du skriver [kommandot] --help.

man rsync

eller

rsync --help

Båda ovan funkar på rsync och ger lite olika resultat. --help ger en kortare hjälptext och man rsync ger en längre.

Upp

Referenser

Rsync - Backup All Your Data With a Single Terminal Command - Maclife.com
http://www.maclife.com/article/howtos/rsync_backup_all_your_data_single_terminal_command#null

This manual page is for Mac OS X version 10.9 - rsync(1) - Developer.apple.com
https://developer.apple.com/library/mac/documentation/Darwin/Reference/ManPages/man1/rsync.1.html

En till bra lista med argument:

Commonly Used rsync Arguments
http://www.evbackup.com/support-commonly-used-rsync-arguments/

Upp

Några exempel:

rsync examples – Backing up data using rsync command
http://www.comentum.com/rsync.html

Rsync (Remote Sync): 10 Practical Examples of Rsync Command in Linux
http://www.tecmint.com/rsync-local-remote-file-synchronization-commands/

Upp

Några tips om rsync

Tips 1: Automatisk körning av rsync? Det är fullt möjligt att spara ett eller flera olika färdigskrivna kommandon enligt ovan i en textfil för att göra backup mellan olika mappar, hårddiskar, monterade enheter och sedan schemalägga dem att köra på bestämda klockslag med tex LaunchControl som använder en funktion i Mac OS X som heter launchd. Men det är lite överkurs. Men om någon vill veta mera om detta förklarar jag gärna.

Tips 2: Program som tex TypeIt4Me kan vara användbara för sådana här uppgifter. Du lär dem längre fraser och anger  kortare fras för respektive längre fras. När du skriver tex mvh på tangentbordet i ett mail, så expanderas det automatiskt till "Med vänlig hälsning Ola Andersson". Jättebra för saker du skriver ofta, personnummer, adresser, webbsiter, standardmail, kodsnuttar, osv.

Tex bufilarkiv är nedan inställt på att expandera till hela kommandot ovan. Så det är lätt att starta terminalen, skriva bufilarkiv, som expanderar till hela kommandot och trycka retur. Klart.

typeit4me add

Tips 3: Jag har listat ut ett sätt att skapa ett Automator-program som kör mitt backup-kommando. Bara dubbelklicka på programikonen så körs det, vilket är toppen, för du kan ha det i dockan eller snabbt åtkomligt via spotlight. MEN det kräver lite hackande i terminalen för att funka. Om någon mot förmodan är intresserad av det, fråga mig så förklarar jag. Så här kan det se ut:

automator ikon av mitt nya program

Upp

Program för Backup - Mac OS X

De program jag känner till för Mac (förutom rsync) är Time Machine, iCloud, Déjà Vu, Carbon Copy Cloner och SuperDuper.

timemachine

Upp

Time Machine - förstås

Apple gjorde något underbart för några år sedan och det var att bygga in säkerhetskopering i operativsystemet på så vis att det var helt automatiskt. Med en extra liten bonus att backuperna sparar flera versioner av samma dokument så att man kan gå tillbaka till tidigare versioner av det. Dessutom gjorde de ett snyggt gränssnitt till det hela. Men inte bara det, om din egen dator går sönder, försvinner gör din Time Machine backup det jätteenkelt att komma igång med en helt ny dator.

När det funkar är Time Machine verkligen det enklaste som finns att göra backup med. Koppla på och glöm bort det. Men du behöver en extra hårddisk i någon form. Det kan vara en extern hårddisk i ett kabinett anslutet via USB, en extra intern hårddisk, en nätverksansluten hårddisk (NAS), eller Apples egen produkt Apple Airport Time Capsule. En Airport Time Capsule har förutom lagring även en trådlös basstation för att dela en trådad internanslutning via WiFi.

Prisexempel: Detta fina röda kabinett för USB3 kostar 145 kr och till det köper du en intern 2,5" hårddisk SATAIII. I ett kommande tips kommer jag att rekommendera hårddiskmärken, men exempelvis Western Digital har en 1TB hårddisk för 790 kr. Det finns förstås även färdiga paket med kabinett + hårddisk att köpa.

Så här kan det se ut:

IMG 3369 mus och hd

En Time Capsule kostar 2890 kr (2TB) och 3490 kr (3TB). Priser från Webhallen.

Men jag tänkte inte orda mycket om detta underbara inbyggda program i Mac OS X, skaffa något av det ovanstående, och bara kicka igång Time Machine med dessa instruktioner.

Grundläggande om Mac: Time Machine säkerhetskopierar din Mac-dator
https://support.apple.com/sv-se/HT201250

Upp

Några tips om Time Machine

Tips 1: Du kan göra backup till FLERA ställen, både en extern USB och en nätverkshårddisk och Time Machine kommer att alternera mellan de tre och hålla reda på det helt automatiskt.

timemachine valj harddisk

Tips 2: Se till att dina backuper är krypterade.

Tips 3: Tappa INTE bort det lösenordet. :)

Tips 4: Det kan vara en god ide att utesluta vissa mappar från backupen (på samma sätt som det är en god ide att utesluta vissa mappar från spotlight).

Tips 5: Time Machine käkar hårddisk rätt fort. Speciellt om du har vissa program som har stora filer (tex databaser över mail, foton, musik osv) som ofta ändras. Du kan då antingen utesluta de mappar som innehåller sådant från backupen (se tips 4). Eller så kan du navigera till den mappen, gå in i Time Machine (där stjärnorna glider förbi), gå till näst senaste backupen och sedan högerklicka på mappen och välja "radera alla säkerhetskopior av denna mapp". Då går Time Machine tillbaka och raderar gamla versioner av filen. På så vis kan du spara utrymme.

Jag tipsade om just detta till Problemlistan i tråden "[Problem] Varför finner Time Machine flera nya gigabyte varannan timme?" 23 sept--4 okt, 2015.

Tips 6: Det finns ett program som hjälper dig att kolla VAD Time Machine gör backup på. Det heter Back-In-Time, är i version 4 och kostar 29.99 EUR och det distribueras av Tri-Edre. Nedladdning och köp och manual finns på denna adress: http://www.tri-edre.fr/download/download/backintime.html Demo/gratis-läge finns.

Tips 7: Även programmet BackUpLoupe (87 SEK) gör samma sak. Det talar också vad Time Machine har gjort backup på. http://www.soma-zone.com/BackupLoupe/

Tips 8: Ett program som Disk Inventory X (gratis) kan också hjälpa dig finna stora filer du kan utesluta från backupen. Se tips 4 och 5. http://www.derlien.com/

Tips 9: Time Machine kan styras och kontrolleras med terminalkommandon. Du kan ändra olika typer av inställningar, radera mappar och hela backuper från tidigare backuper och göra andra saker. En fiffig sådan sak är att när du raderat en hårddisk (eller köpt en ny dator) och återställt alla filer från Time Machine, så kommer Time Machine att vid nästa backup kopiera allting en gång tillbaka till backupen. Det finns kommandon att lösa det och associera en tidigare backup med en ny hårddisk/dator. Mer info: Man-sidorna: tmutil(8). Siter som skrivit om detta: TekRevue, MacWorld (amerikanska), Tutsplus och bloggaren Simon Heimlicher.

Upp

iCloud

Apple erbjuder backup av vissa saker, dina kontakter, bilder, mail, kalender, dokument och musik i sin tjänst som kallas för iCloud. De berättar mera på denna sida: https://support.apple.com/sv-se/HT204055

Integrationen av iCloud i Mac OS X är mycket påfallande och ständigt så påminns jag i min telefon och min dator om att logga in och synkronisera. Så mycket så att när jag en gång gjort backup av adressbok och kalender till iCloud och sedan tog bort denna synkronisering och valde radera lokala data så försvann alla mina kontakter som jag knappat in själv. Det som är överfört till Apple kan Apple alltså välja att behålla, det är inte ditt längre. Enda sättet var att koppla på iCloudbackup igen för att få tillbaka mina hundratals mödosamt inmatade kontakter.

Rekommenderas INTE.

Det var iCloud som hade en säkerhetslucka som möjliggjorde en enorma läcka av kändisars nakenfoton ut på internet, år 2014.

Upp

Déjà Vu - inställningspanel för Mac OS X

dejavu
Déjà Vu från Propagandaproductions är ett program som ger dig flera inställningsmöjligheter än vad du får med Time machine. Du kan säkerhetskopiera olika mappar till olika platser med olika regelbundenhet eller manuellt. Detta är väldans praktiskt då Time Machine inte har sådan granularitet.

Déjà Vu går även att använda för att ladda upp saker på nätet (dock kan det inte prata FTP). Säg att du sparar ner kunders ordrar som PDF-filer och så behöver de skickas upp i en mapp på en server på nätet så att kunden kan ladda hem dem, det kan Déjà Vu schemaläggas att göra.

Déjà Vu finns på svenska.

Priserna:

  • En licens, 248 SEK.
  • Familjelicens, 376 SEK
  • Företagslicens finns också.

Upp

Carbon Copy Cloner

ccc running task 2x

Även detta program är en klassiker som funnits mycket länge. Dess viktigaste funktion var att kunna göra backup av systemdiskar (de med operativsystemet på som datorn startar ifrån) på så vis att även backupen gick att starta ifrån.

Carbon Copy Cloner

Programmet har en massa funktioner, ungefär som Deja Vu ovan men lite till. Bara nya filer kopieras, man kan göra schemalagda backuper till interna, externa hårddiskar och även NAS-enheter (nätverkshårddiskbackup). En cool funktion är att på en bärbar dator så kan backup startas när du ansluter den externa disken automatiskt, men bara om du även är ansluten till ett strömuttag. Smart. :)

Programmet kan även skicka dig mail och det finns en historik att titta på.

30 dagars trial finns. CCC finns inte på svenska.

Priserna:

  • En licens, 350 SEK.
  • Hushållslicens finns, men det står inte vad den kostar. 
  • Företagslicenser (för tex servicetekniker) finns också.

Upp

SuperDuper

superduper Main

 

SuperDuper till program för backup som kan skapa bootbara skivor och som kan göra schemalagda backuper. Kul grej är att man kan köra shell-scripts före och efter backup och dessa kan göra lite av allt möjligt. Maila, besöka URL'er, databassökningar osv osv.


Priserna:

  • En licens, 258 SEK.

Upp

Flera Mac OS X Program

  1. Se även programmet Bittorrent Sync som beskrivs nedan under program för Windows, som också finns för Mac OS X och IOS bland många andra och påminner om DropBox.
  2. Se även Crashplan som också finns för Mac, Windows och Linux. Står med nedan.
  3. Det finns även program som kan göra backup av hårddiskar och göra dem bootbara, men de är till för andra saker. Tex reparationsprogrammet DriveGenius ($99).
  4. Om du arbetar med minneskort kan detta program vara bra att ha: Rescue Pro (gratis demo, 39.99$ för ett års prenumeration). Det kan rädda filer och göra backup av minneskort. Ej hårddiskar. Det är specifikt till just för minneskort. När du köper ett minneskort från SanDisk brukar det medfölja en rabattkupong som gäller för en viss tids full version av programmet. Det finns även här: Wondershare, men ladda INTE ner därifrån. Verkar inte kosta något att ladda hem där och dessutom har webbsiten/företaget dåligt rykte och har tidigare spammat och använt oärliga marknadsföringsmetoder.

Upp

Program för Backup - Windows

Här är en lista. Av dessa så verkar Bittorrent Sync bra om du har flera datorer då programmet bygger på en klient i respektive dator som synkar mappar. Crashplan verkar också bra.

Bittorrent Sync
Längre recension nedan.
https://www.getsync.com/

Cobian
Verkar vara utvecklat av en enskild person och han har sålt det nyligen (?) till en ny ägare.
http://www.cobiansoft.com/cobianbackup.htm

Crashplan
Finns för många plattformar, många avancerade funktioner och gratis inom samma nätverk, i molnet 5 dollar per person och månad och så finns det konton som kostar mera med mera funktioner. Verkar mkt kompetent. Windows, Mac och Linux. (Systemkrav står i denna supportartikel)
http://www.code42.com/crashplan/

EaseUS Todo Backup Free
http://www.todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm

MEGA.nz
Detta är Kim Dotcoms nya projekt. Webbaserat.
https://mega.nz/

Rescue Pro
Det är ett program som medföljer många SanDisk minneskort.
http://www.lc-tech.com/pc/sandisk-rescuepro-and-rescuepro-deluxe/

RoboCopy
Terminalkommando inbyggt i Windows.
Ersätter XCopy, se nedan. Robocopy är med i Win 7, 8, 10 och några versioner före.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robocopy

Second Copy
Kan schemalägga backuper och kopiera till externa hårddiskar och NAS. Trialversion finns. Kostar 335 SEK. Funkar för Windows XP hela vägen till Windows 10 står det.
http://www.secondcopy.com/

SyncToy
Gratis nedladdning från adressen nedan, funkar för Windows 7, Windows Vista, Windows XP.
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=15155

Xcopy
Terminalkommando inbyggt i Windows.
Började i DOS 3.2 och hängde med fram till Windows XP. Oldschool.
https://en.wikipedia.org/wiki/XCOPY

Upp

Bittorrent Sync - Mac och PC

bittorrent sync

https://www.getsync.com/

Finns för Mac OS X 10.8+, Windows 7+ och Linux (i386, x64, i386 [glibc 2.3], x64[glibc 2.3], ARM) och FreeBSD ( i386 och x64).

Men även för mobiler: IOS 7+, Android 4.0+, Windows Phone 8.1+ och Kindle Fire OS 3.0+.

Det finns en gratisversion, och sedan kan man köpa en Pro-version med för $39.90

Om du är i den situationen att du har tillgång till flera datorer så kan du använda Bittorrent Sync. Det kan vara tex flera datorer hemma, eller en stationär hemma som alltid är på och nåbar utifrån, och en stationär på jobbet tex.

Bittorent Sync har en massa avancerade funktioner och vad det gör är att du med Bittorrent Sync kan skapa din egen molntjänst.

De har support och hjälp här: http://help.getsync.com/

bittorrent sync2

Upp

Referenser

Här finns ett urval av artiklar som berättar om hur man använder Bittorrent Sync:

How to securely use BitTorrent Sync for backups
Guide till hur du sätter upp det.
https://www.cloudsigma.com/how-to-securely-use-bittorrent-sync-for-backups/

Sync Stories: A Backup System Fully In Your Control
http://blog.bittorrent.com/2014/12/30/sync-stories-a-backup-system-fully-in-your-control/

Sync Stories: Backup Workflow Using BitTorrent Sync and CrashPlan
http://blog.bittorrent.com/2014/10/21/sync-stories-backup-workflow-using-bittorrent-sync-and-crashplan/

Should I Use BitTorrent Sync Instead of Dropbox?
http://lifehacker.com/should-i-use-bittorrent-sync-instead-of-dropbox-1522881147

BitTorrent Sync Is Already Better Than Most Backup Programs
http://uproxx.com/technology/2013/04/bittorrent-sync-is-already-better-than-most-backup-programs/

Upp

Det var vad jag hade att berätta i det här ämnet. Tack för att du läste! Feedback och kommentarer på detta mail uppskattas

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.