Detta tips

... handlar om hur du fixar att bildskärmen har fel upplösning.

Ett litet tips då jag nyss upptäckte en sak om bildskärmar.

När jag satte på min Mac Mini idag så hade den ställt in bildskärmsupplösningen 1280x800 och allting såg helt konstigt ut, för det är mindre än vad min skärm Samsung Syncmaster faktiskt klarar av som 1680 x 1050. 

Men när jag gick till Äpplet > Systeminställningar > Bildskärmar så hade jag bara att välja på:

  • Förval för skärm (där den alltså valt denna mindre storlek)
  • Skalad, med alternativen 1280x800 och 800x600.

Alltså, min skärms verkliga upplösning finns inte med! Detta är en gammal grej i Mac OS som varit så i flera år, alla storlekar syns inte ibland.

Googlade lite och får tipset av Apple att när jag går till Äpplet > Inställningar > Bildskärm så kan jag trycka in Alt på tangentbordet när jag klickat på Skalad. Då poppar det upp en ny knapp Sök bildskärmar i dialogrutan längst ner. Så här ser det ut.

Bildskarmar med ALT intryckt

När man klickar på den knappen Sök bildskärmar, så söker den i bildskärms-sladden och frågar vad skärmen klarar och får tillbaka en korrekt lista på upplösningar och där kan jag sedan välja Skalad, där ett nytt alternativ dykt upp, dvs min 1680x1050-storlek. Eller Förval för skärm som då blir den största storleken.

Problemet löst.

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

Mailat 2017-11-29, till bloggen 2018-08-09.