Detta tips..

Handlar om hur man gör om man fått in något program/tillägg i datorn som ideligen visar annonser (adware) eller är skadlig för datorn (malware). Som tex virus, trojanska hästar, botar och massa annat. 

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner, i sin helhet. :)

Alla tidigare mail till listorna finns numera även på webben, se lista i slutet.

Tips - Program för att ta bort adware och malware

Vad är adware och malware?

När man installerar vissa saker, en del gratisprogram eller webläsartillägg, så kan man råka få med sig adware eller malware. Vanliga källor till sådant är: CNet, Softonic eller SourceForge, webläsarplugins, program som en site påstår behövs för att visa upp en video, chatklienter, spel för webbläsaren osv osv. Du kan även ha fått för dig att köpa/installera tex Mackeeper (MacWorld skriver om det) eller något annat av hundratals sådana här program som erbjudas via popuper och annonser på siter man besöker. Så att få in sådant i datorn är rätt lätt.


Det finns egentligen flera separata kategorier av denna typ av program, men jag definierar bara de två vanligaste.

adware


Adware (annonsprogram, reklamprogram) är program som ändrar din webbläsares inställningar så att du exponeras för flera annonser. Det kan göras på flera sätt: alla dina sökningar kan skickas till en annan sökmotor än den du ställt in, alla länkar du klickar på som inte leder någonstans leder till samma site med annonser på, ord markeras plötsligt i din webbläsare och vilar du med webbläsaren på dessa poppar det upp en annons i en popup-ruta.

Läs mera här:

malware 297722 1280

Malware (sabotageprogram) är en annan sak, det är program som har onda avsikter. "Mal" i "Malware" kommer från ordet "Malicious" som betyder ondsint. De försöker installera bakdörrar, de använder din dators processorcykler för att hacka, bryta sig in i, epost-spamma, massmaila eller sänka andra datorer genom att göra din dator till en del av ett sk botnätverk (en lång lista på datorer som svarar på kommandon från en central källa). (Botnet i Sv wikipedia & Eng wikipedia). Det kan också röra sig om att dina processorcykler används som en del av ett kluster av datorer som försöker knäcka kryptering eller sprida filer, finna personuppgifter som tex kreditkortsnummer i din dator och sprida dessa till andra.

Läs mera här:

 

umbrellas 923961 1280

Verktyg för att ta bort dem finns

malwarebytes anti malware

Malwarebytes Anti-Malware for Mac - Mac

Idag fick jag reda på att två av de program som finns för Mac för att gör detta, har kombinerat sina resurser och är numera samma program. Adwaremedic och Malwarebytes heter nu Malwarebytes Anti-Malware.

https://www.malwarebytes.org/antimalware/mac/

sophos dashboard

Sophos - Mac, Windows och Linux

Ett till program i samma kategori är Sophos, som har flera olika program och verktyg med rätt förvirrande namn, uppenbarligen döpta av marknadsavdelningen som kan noll om pedagogik.

Deras gratis verktyg (flera olika) för Mac och PC finns på denna sida.

https://www.sophos.com/en-us/products/free-tools.aspx

Ladda hem det som heter: Sophos Home

Om du kör Mac: Sophos Home (i det ingår även Sophos Antivirus for Mac Home Edition)
Om du kör Windows: Sophos Home (i det ingår Virus Removal Tool)
Om du kör Linux: Sophos Antivirus for Linux Free Edition

Det ser ut så här numera när man registrerat sig, fått bekräftelsemailet och loggat in. Den gröna knappen leder till en nedladdningslänk av ett ziparkiv. När det är uppackat så finns däri en installerare. Kör den.

De har även andra verktyg som kostar, men deras sida är ruskigt förvirrande, så jag gav upp att utröna vad som är vad.


AdAware scan

AdAware - Windows

Jag har inte laddat hem och testat på min PC, men detta program och nästa är de två som kommer rekommenderade för Windows
http://www.lavasoft.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Ad-Aware


SpyBot Install

Spybot - Windows

https://www.safer-networking.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Spybot_%E2%80%93_Search_%26_Destroy

(Det finns förvillande lika program som utger sig för att vara anti malware, men inte är det. Sidan jag länkar till är rätt).

Ambitiös guide för att ta bort virus och malware från Windows

Tillägg 2017-12-08. Sedan jag skrev detta tips sep 2016 så fick jag en länk skickad till mig apr 2017 från ett företag som heter Comparitech som testar program, tjänster och produkter. De har testat ett antal program för att ta bort virus och malware i Windows 7, 8, 8.1 och 10 och har sammanställt en mycket ambitiös guide om detta. De har tom laddat hem malware och infekterat sina datorer för att kolla att virusprogrammen levererar vad de påstår.

Artikeln inleder med att berätta att det är en myt att Mac OS X inte drabbas av virus och malware, och det har de rätt i. De har även lite statistik och diagram om utbredningen av detta problem med Malware.

Deras favoriter är: 

  • Preferred Rootkit removal tool: Malwarebytes Anti-Rootkit
    De testade Malwarebytes Anti-Rootkit och TDSSKiller.
  • Preferred on-demand malware scanner: Zemana AntiMalware
    De testade även HitmanPro, AVG (Anti-Malware), Windows Defender, Malwarebytes (Anti-Malware) och Bitdefender (Adware Removal Tool)

En till bra sak i artikeln är att de beskriver hur man återställer sin Windows-dator om man smittats av virus steg för steg. De tipsar att man börjar med ett program för att ta bort root-kits och därefter malware. Artikeln är lång men verkar innehålla all information man behöver om detta och titeln är ingen överdrift.

Complete Guide to Windows Malware Removal and Prevention - Comparitech | Tech Services tested compared and reviewed

Det var det! Hoppas detta är användbart!

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.