Detta tips:

... handlar om hur du gör webben läsbar igen, dvs när du stöter på en webbsida gjord av en webbutvecklare med perfekt ögonsyn och som valt att göra en sida med mörkgrå text på ljusgrå bakgrund så kan du med dessa tillägg/plugins för Chrome (och Safari) ändra kontrasten på sidan så den går att läsa. OBS! Missa inte att det finns en del två efter slutet på första mailet.

Idag är mina ögon lite extra trötta och jag försöker läsa ännu en webbsida där någon korkad webdesigner återigen har lagt grå text på grå eller vit bakgrund. Det är för lite kontrast helt enkelt. Detta problem har ju diskuterats på listorna flera gånger, så jag tänkte att tipsa om denna lösning på det.

Till min föredragna webbläsare Chrome så finns många tillägg, ett av dessa heter High Contrast, och det är dessutom gratis. Det gör om en webbsites utseende så att vad det än har nu, så får du svart bakgrund och vit text! Eller någon annan variant med högre kontrast du gillar mera. En läsbar text är med detta tillägg bara ett par klick bort.

Du går från detta med grå text på vit och grå bakgrund:

High Contrast OFF 

Till detta - Inverterad färg

High Contrast On Inverterad farg

Eller detta - Ökad kontrast

Samma plugin har några flera alterantiv också, detta är tex Ökad kontrast, där man eliminerar grå text och gör den svart istället:

High Contrast On Okad kontrast 

 Det finns ett par till, Gult på Svart tex, men det kan du prova själv? :)

Hallå, övriga webbläsare?

Men Safari, Firefox och Microsoft Edge då? Ja, om du vill veta hur man gör något liknande däri, svara på detta mail och fråga, så kollar jag upp det. :)

(Anm. Efter signaturen kommer del två med svaret på denna fråga.)

Lycka till på internet idag!

/Ola

Mailat 2018-02-07, till bloggen 2018-08-09. 

 

 

DEL 2 - Safari och Inbyggda hjälpmedel

På listorna händer det att följdfrågor kommer och detta mail var ett sådant, eftersom tipset bara handlade om Chrome. Så jag kollade upp Safari och inbyggda hjälpmedel. 

Hejsan Alla

Nu har jag kollat hur det är med Safari och återupptäckt varför jag verkligen inte gillar Safari, vilket är för att den är korkad! :)

Har googlat i ett par timmar nu och testat en del grejer men, det finns inget lätt sätt att få denna funktion i Safari, som man alltså kan få i Chrome med ett tillägg, som man bara klickar på och så vips, så är det hög kontrast.

Först Mac OS, sedan IOS.

För Mac OS:

Det finns ett par tillägg dock, men svårighetsgraden på dessa är långt utöver vad jag skulle rekommendera och det ena är specifikt till för webbutvecklare och det fungerar inte på något sätt som går att förklara för någon via steg för steg instruktioner.

Canibos QuickStyle

Men bara för att visa att jag funnit det kan jag berätta om det. Det heter Canibos QuickStyle och det är ett tillägg där man kan ändra CSS-stilar för den sida man är på via sjukt komplicerade snabbkommandon och det är till för webbutvecklare som då kan experimentera med sin sida.

Det påstås i instruktionerna att det skall gå att klicka på en grej på en sida, hålla in musknappen och inte släppa, sedan trycka W, släppa W men hålla kvar musknappen, sedan trycka Shift+C och fortfarande hålla kvar musknappen och DÅ skall det bli high contrast på hela sidan, dvs svart bakgrund, vit text.

Det kan jag säga fungerar ungefär var femte gång jag provar och oftast händer inget, eller så kommer man in i ett redigera CSS-läge eller så ändras en del av sidan och inte hela.

Om man specifikt försöker gå till redigera CSS-läget och ta bort vad man gjort så går inte det. Utom ibland när man klickar på något helt annat, då dyker det upp och då kan man radera vad man ställt in.

En del menykommandon gör ingenting, men inte varje gång, ibland gör de något. Fattar ingenting och kan inte förklara det heller.

Jo, när man installerar det så är denna funktion, att kunna koppla på hög kontrast AV, så man måste kryssa för i tilläggets inställningar att man skall kunna utföra klick-tangenttryck-kommandon. Tog en lååång stund komma på det!

Sidetree AllPagesZoom

Detta tillägg Sidetree AllPagesZoom har jag också funnit, uppdaterades sist 2014, men jag riskade min Safari och installerade det för att testa åt er! :)

Det åstadkommer ytterst lite, men det gör det lite bättre och det är lätt att använda.

Normalläget:

AllPagesZoom normal

 

När jag drar upp kontrasten till MAX, så är enda skillnaden att den grå bg'n försvann och texten blev lite svartare.

AllPagesZoom high contrast 

 

Mac OS inbyggda hjälpmedel

Det jag kan tänka mig som kan vara en ok lösning OM man envisas med att behålla Safari som inte är bra på detta med hjälpmedel för synfel är att använda Mac OS hjälpmedel. Äpplet > Systeminställningar > Hjälpmedel. Sätter man ett kryss i nedre vänstra hörnet i inställningspanelen "Visa hjälpmedelsstatus menyraden", så får man en meny som jag visar nedfälld i denna skärmdump.

Men det är ju rätt dumt att för att vara just ett visuellt hjälpmedel, så har de valt grå text på grå bakgrund och inget av menyalternativen utom det sista går att välja. Menyn är alltså till för att visa hur det är inställt, inte ge en snabb väg att ändra det.

För att ändra måste man i den menyn välja "Hjälpmedelsinställningar..." eller gå vanliga vägen Äpplet > Systeminställningar > Hjälpmedel.

MacOS Hjalpmedel

 

Kryssa man för Invertera färger så ser det ut så här, vet inte om det är en förbättring direkt?

 

MacOS Inverterad webblasare 

 

IOS (iPhone och iPad) då?

Det lättaste sättet är att trycka tre gånger i snabb takt på HEM-knappen (den runda med kvadraten på). Det inverterar alla färger. Man reverserar detta med tre tryck till.

IOS Inverterad wabblasare

Det finns också under Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel ett par saker till.

Du har tex Invertera färger, och Gråskala och Större text.

 

Hjalpmedel1 Syn

 

Längre ner finns Fet Text och Öka kontrast:

 

Hjalpmedel2 Text

 

Under Öka kontrast finns ett par inställningar till, testa allihopa.

 

Hjalpmedel3 Kontrast

 

Ledsen jag inte fann något bättre, men det kan vara långt enklare byta webbläsare till Chrome eller Firefox.

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.