Detta tips

...handlar om att programvaran Adobe Flash måste dö och ju fortare desto bättre då den suger åt sig processorcykler och är proppad med både säkerhetsluckor och buggar.

 

Sjätte tipset - Flash måste DÖ!

Hejsan

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner (i sin helhet). :)

Vad är Flash?

Flash https://sv.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash och är en programvara som sedan den kom har varit nedlusad med problem och dålig programmering. Å andra sidan har den banat vägen för andra bättre alternativ men före dess har den förändrat och utvecklat vår syn på vad som är möjligt att göra i en webbläsare. Vilket är coolt.

Varför är det dåligt (nu)?

Problemet har dock varit att Adobe aldrig löst grundläggande designproblem i Flash - det rapporterades om att om du vilade med pekaren ovanpå ett Flashobjekt på en webbsida och inte gjorde något, så började Flash stjäla 100% av datorns processorcykler, för den ville verkligen verkligen inte missa om du skulle klicka på något... Vissa webbsiter (Aftonbladet tex http://www.aftonbladet.se ) kan man inte besöka utan att fläktarna i datorn drar igång, just pga av alla blippande och bloppande flash-annonser, videofilmer som startar automatiskt och annat skräp. Därför är program/tillägg som annonsblockeringsprogram som tex Adblock Plus så bra.

Händelsen som refereras omkring 2010 i teckningen nedan är att Steve Jobs skrev ett öppet brev om att IOS (dvs Iphone och iPad) inte kommer att släppa in Flash. Detta efter ett decennium av att Flash är riktigt dåligt på Mac-plattformen och förmodligen många många gräl mellan Adobe och Apple.

https://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/

serie flash

Bildkälla: Commitstrip.com - A brief history of Flash (2015-07-15)

Men vad som hänt nu är att flera riktigt tunga instanser, både säkerhetschefen för Facebook, utvecklarna bakom webbläsaren Firefox (Mozilla) och Gogole, har nu tröttnat på Flash och dess säkerhetsluckor och andra problem. Facebook blockar vissa versioner av Flash och Firefox levereras numera med alla versioner av Flash blockerat som default och Chrome pausar som default alla Flash-objekt på en sida (dvs annonser).

Den intressanta tidningen Wired har med anledning av det döpt sin artikel om dessa händelser till Flash. Must. Die.

Flash. Must. Die. – Wired.com
http://www.wired.com/2015/07/adobe-flash-player-die/?

Ett bra stycke: gällande att ta bort Flash:

Why would you want to?

Because Flash is a closed, proprietary system on a web that deserves open standards. It’s a popular punching bag for hackers, which puts users at risk over and over again. And it’s a resource-heavy battery suck that at this point mostly finds its purchase in pop-up ads you didn’t want to see anyway."


I den artikeln så ger de en rekommendation på hur man kan avinstallera Flash i olika webbläsare. De finns med nedan.

Säkerhetschefen för Facebook anser tillika att Flash skall dö med anledning av att Mozilla spärrar Flash och även siten The Verge håller med:

Mozilla blocks Flash as Facebook security chief calls for its death - The Verge
It's temporary, but we hope it's permanent
http://www.theverge.com/2015/7/14/8957177/mozilla-blocks-flash-as-facebook-security-chief-calls-for-its-death

Även Google Chrome spärrar Flash:

Google Chrome will block auto-playing Flash ads from September 1
http://arstechnica.co.uk/information-technology/2015/08/google-chrome-will-block-auto-playing-flash-ads-from-september-1/

IDG berättar att tom Adobe håller med om kritiken och rekommenderar kunderna att avaktivera Flash:

Efter attacken mot Hacking Team. Adobe varnar: avaktivera Flash - IDG.se
http://www.idg.se/2.1085/1.633384/efter-attacken-mot-hacking-team-adobe-varnar--avaktivera-flash?queryText=l%F6senord

En till artikel från PC för alla:

Så långsam blir din dator av Flash Player
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.634439/sa-langsam-blir-din-dator-av-flash-player

Även Lifehacker konstaterar samma sak, med ett diagram

minnes diagram

 

This Is How Much of Your System's Resources Flash Can Use Up - Lifehacker.com
"In a word: significant. With both Microsoft Edge and Opera, having Flash enabled consumed over 80% of the test computer’s CPU cycles, compared to 33% and 7%, respectively, without Flash. Flash also consumed a significant amount of memory with both browsers."
http://lifehacker.com/this-is-how-much-of-your-systems-resources-flash-can-us-1723902945

Hur man avinstallerar

Du kan besöka dessa sidor för Mac OS X, respektive Windows och ladda hem en avinstallerare. Eller så följer du dessa instruktioner för att stänga av Flash i dina olika webbläsare.

MAC OS X: https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/uninstall-flash-player-mac-os.html?PID=7103102
Windows: https://helpx.adobe.com/flash-player/kb/uninstall-flash-player-windows.html?PID=7103102

Chrome:

Gå till adressen: i adressrutan. Scrolla till Adobe Flash Player. Klicka på "Disable" (eller "Avaktivera"). Jag har inte Chrome så de exakta namen kan vara något lite annorlunda än dessa.

Safari:

Gå till Safari > Inställningar  Klicka på "Säkerhet". Klicka på "Hantera webbplatsinställningar". På nästa sida, scrolla till Adobe Flash Player och klicka för "Vid besök på andra webbplatser" och kryssa för "Blockera".

safari sakerhet

 

Firefox:

Gå till hamburgarikonen i över högra hörnet. Klicka sen "Tillägg".

firefox hamburgerikon

Klicka sedan på "Tillägg" (grön pusselbit) i vänstra menyn, scrolla till "Shockwave Flash" och sedan "Inaktivera" (eller "Ta bort").

I bilden finns inte Flash med för jag har redan tagit bort det.

firefox plugins

Internet Explorer:

Gå till kugghjulsikonen i över högra hörnet. Klicka på "Internet inställningar". Klicka på "Program". Klicka på "Hantera tillägg". Markera "Shockwave Flash Client" och klicka sedan på "Disable". Jag har inte IE så de exakta namen kan vara något lite annorlunda än dessa.

occupy flash

Nu är du hedersmedlem i rörelsen att få bort Flash från världen: Occupy Flash! http://sv.occupyflash.org/  :)

Överkurs:

I kommentarerna till denna artikel så finns en massa bra länkar gällande Flash.

You’re a Criminal in a Mass Surveillance World – How to Not Get Caught – Bananas Liberty Me
https://bananas.liberty.me/youre-a-criminal-in-a-mass-surveillance-world-how-to-not-get-caught/#.VW3WVskXrhE.facebook

I slutet av artikeln finns en massa länkar och instruktioner till program för att skydda dig på nätet, och artikel i sig är väldigt intressant och handlar om massövervakningssamhällets framväxt. Ledsen om jag tjatar, men den är bra! :)

(Den artikeln fanns med i första tipsmailet: Tips 01 - Första mailet till Tipslistan - Hur säkra är dina lösenord? Skapa säkra lösenord och lagra dem. )

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.