Detta tips

... handlar om hur du skapar säkra lösenord och varför det är viktigt och hur du ser om din epost eller något av dina konton är på vift i något av de tusentals läckage av användardata som har skett genom åren.

Nedan följer den kompletta versionen av första mailet till malinglistan Tips, som klockar in på 43119 tecken och 6931 ord. En nedkortad version var den som faktiskt mailades till listan med en hänvisning till detta blogginlägg. Tom jag fattade att det var kanske väl långt... ;)

Hejsan

Jag upprepar mig lite här i början för nya deltagare som missade första mailet till Digitalt skapandelistan.

Varmt välkomna till Tipslistan! Jättekul att dessa listor kom igång.

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner (i sin helhet). :)

Detta är första mailet till tipslistan då jag har nu lagt till de första 13 prenumeranterna, så vi har redan nått 26% av målet. Vid 50 prenumeranter skapar vi tre listor till!

Detta mail är dock jättelångt, jag försöker börja med det viktigaste och så är det fördjupning senare. Ber om ursäkt för det. Hade jag mer tid, skulle det vara kortare. :)

Innehåll detta mail

Lite administration i första mailet till listan

Om du vill skriva till listan använder du adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Listan har en sida: ( http://mammals.se/aktuella-listor/tips-mac-pc-ios-internet ).

Vad skall vi prata om?

Tips!

På listan tipsar vi om saker som får ditt användande av din dator eller internet att bli mera effektivt, praktiskt eller roligare. Jag har massor med tips att dela med mig av. Det har säkert du med? Tipsen tänker jag mig kan handla om att ge dig mera verktyg i din dator- och internetverktygslåda.

Jag ser verkligen fram emot dina tips och speciellt efterlysningar på tips!

Kommande tips

Sedan har jag planerat skicka dessa tips också.

  • Andra tipset – Windows 10 har kommit
  • Tredje tipset - Känner du till dessa webbsiter för att skapa bilder?
  • Fjärde tipset - Hur du installerar ett helt gäng med vanliga program på en gång
  • Femte tipset - Hur du gör backup med olika program, eller med terminalen (vilket ju är gratis)
  • Sjätte tipset - Flash måste DÖ!

Kort presentation av mig

Har arbetat som IT-konsult i egen regi sedan 1999 och då jobbat med FileMaker Pro (databasprogram) och med Joomla! (CMS för att göra webbsiter). Men jag har även andra intressen och är i processen att göra om mitt företag till content marketing.

Om du vill presentera dig så får du gärna göra det du med!

Första tipset - har du säkra lösenord?

Visst är du en av dem som har samma lösenord på de flesta webbsiter du registrerar dig på? Erkänn?! Visst är det så? :)

Om du inte gör så, grattis! :)

Men förutom det uppenbara tipset finns det många andra saker om lösenord du kanske vill lära dig för att kunna skapa säkra sådana? Som t.ex. att de skall vara långa, inte innehålla bara vanliga ord, och inte heller innehålla bara en vanlig fras från populärkulturen. Med mera.

Vi börjar med en introduktion till detta tips, vad det är man upptäckt om hur hacker knäcker lösenord, sedan kommer direkt min dubbelplusbra metod att skapa säkra lösenord. Ett sådant riktigt säkert lösenord behöver du för när det verkligen skall vara just säkert, t.ex. för att låsa upp kryptering, eller låsa upp din lösenordshanterare eller för att logga in som admin i din dator. Betrakta ditt lösenord som ett hänglås till dina viktiga data, ju större och tjockare hänglås, desto svårare att bryta sig in.

Efter detta kommer referenser och länkar till användbara webbsiter och programvaror för att hantera lösenord.

Det är ett av de viktigare sakerna i detta tips, att du skaffar en programvara för att hantera lösenord.

Plus lite annat på slutet.

Introduktion

De senaste åren har det skett ett antal saker gällande den typ av datorsäkerhet som upprätthålls via lösenord.

För det första så har det varit en del buggar i grundläggande internetsäkerhet och i våra operativsystem. En av de mest berömda heter "The Heartbleedbug". (Wikipedia förklarar, XKCD förklarar också). Det häpnadsväckande med den buggen som gäller krypterad kommunikation är att den har funnits i stort sett alla operativsystem i flera år, i just den grejen som var till för att göra kommunikationen säker. Trist. Katastrof har många kallat det.

Det har även upptäckts andra buggar och säkerhetsluckor, som t.ex. i Flash (läs mer i ett kommande tips). Men det är inte bara dessa som orsakat att ett jättestort antal webbsiter har blivit hackade och åttahundramiljoner lösenord har kommit på vift. Det beror på sex saker till. En av dem är att man återanvänder lösenord.

Varför så många datorinbrott?

Infodiagram - att många lösenord återanvänds