Detta tips

... handlar om en grej som alla andra förmodligen upptäckt för något år sedan eller mera... att man kan synkronisera sina anteckningar. De som finns i Anteckningsappen i datorn och Anteckningsappen i mobiltelefonen alltså. Det är rätt smutt faktiskt!

Du sitter vid datorn och kommer på något att lägga till på inköpslistan du har i nallen som ligger någonstans hemma. Då kan du starta Anteckningar, lägga till det och spara. Sedan finns det där när du är i affären.

Innehåll

Hur det fungerar EFTER det är inställt

På datorn:

Så här ser det ut i programmet Anteckningar i min nya dator som är en Mac Mini 2014 med macOS 10.13 High Sierra.

Datorn Anteckningar

Jag har en lista att Handla mat, en för Apoteket, IKEA och några andra saker. När jag är ute och tar en öl med polare dyker det ofta upp böcker och filmer och saker som verkar kul att kolla upp senare.

Sedan gör jag lite memes då och då och när jag kommer på en ide är det lätt att anteckna den.

På nallen:

Sedan har jag i min iPhone 4S (med IOS 9.3.5) appen Anteckningar. Så fort jag öppnar den och noterat att den har synkroniserat, det visas en liten snurrande symbol för detta, så ser jag samma anteckning, med samma innehåll som jag skrev på datorn.

Nallen Anteckningar

Hur man ställer in det så att det fungerar

För att förvirra det lite: Anteckningar kan lagras antingen med din epost, eller på ditt iCloud-konto eller båda. I mappen för Anteckningar (både på datorn och nallen), har du sedan mappar för dina epostkonton och ditt iCloud-konto.

  1. Du lagra sådana här anteckningar på alla epostadresser du har ställt in i datorn som har tillgång till en mailserver som har IMAP.
  2. Du kan även lagra anteckningar på ditt iCloud-konto.


Detta betyder att det finns två ställen att ställa in detta på, eftersom iCloud-inställningarna finns på vissa ställen i dator och nalle och epostinställningarna på andra ställen i dator och nalle.

Det är mycket möjligt att du tidigare redan har ställt in dina epostkonton både på dator och iCloud korrekt, eventuellt fattas bara ett kryss för "Anteckningar", för att detta skall fungera. Så var det för mig.

IMAP

Vi börjar med ditt epostkonto av typen IMAP.

Datorn: Äpplet > Systeminställningar > Internetkonton

Här skall du ha din epostadress, i mitt fall är den Ola at mammmmmmals.se. (lite ändrad för spamrobotar inte skall finna den)

Om din epostadress saknas, så finns det ett plustecken nedtill att lägga till den.

Datorn Systeminstallningar Internetkonton Ola at mammmmmmals.se

För att synkronisera anteckningar, kryssa för "Anteckningar" här ovan. Det är inget mera, eftersom programmet Anteckningar, tittar på Internetkonton och vilka av dessa som har kryss för "Anteckningar".


Inuti programmet Anteckningar ser du sedan ditt epostkonto, i mitt fall Ola at mammmmmmals.se. (lite ändrad för spamrobotar inte skall finna den).

Klickar du där ser du anteckningarna på det kontot. (Precis ovanför ser du även iCloud, men jag kommer till det snart. Jag har även ett till epostkonto Taz_1999

Datorn Anteckningar

På nallen:  Inställningar > Epost, kontakter, kalendrar

Där finns alla dina registerade epostadresser. Du kan lägga till din epostadress om den fattas här med "Lägg till konto". Annars väljer du bara epostadressen.

Nallen Installningar Epost

Då kommer du till inställningarna för epostkontot, notera av/på-reglaget för Anteckningar, det skall vara på, sedan var det klart.

Nallen Installningar Epost Ola@mammmmmmals.se

 

Om du nu startar appen Anteckningar på nallen så ser du mappen med samma namn som din epostadress (i mitt fall "ola@mammals"). Jag har också iCloud, men kommer till det snart.

 Nallen Anteckningar Mappar

När du väljer din epostadress, ser du dina anteckningar. Du kan behöva backa och gå in igen någon gång för att det skall synka upp märkte jag.

Sedan finns samma anteckningar däri, som tex "HANDLA MAT". :)

Nallen Anteckningar Listan 

Sedan ser den anteckningen likadan ut som i början av mailet. Det jag lade till i datorn syns här.

Nallen Anteckningar

iCloud

Så här ställer du in att dina anteckningar skall lagras på iCloud.

På datorn:  Äpplet > Systeminställningar > iCloud (eventuellt avkrävs du användarnamn och lösenord nu).

Har du inget Cloud-konto så kan du skapa ett om du vill här: https://www.icloud.com/

Notera att även här finns ett kryss för Anteckningar. Kryssa för det.

Datorn Systeminstallningar iCloud

Nu syns det en ny mapp för anteckningar i appen Anteckningar på datorn, iCloud.

Datorn Anteckningar (iCloud)

På nallen: Inställningar > iCloud

Även här finns samma on/off-reglage för Anteckningar. Skjut över det till On, så är det klart. Nu kan du finna dina anteckningar som sparas i iCloud i appen.

Nallen Installningar iCloud 

Nu kan du se dina mappen för dina anteckningar lagrade på iCloud i appen Anteckningar på nallen.

 Nallen Anteckningar Mappar (iCloud)

 

Om du har en iPad då? Eller flera Mac?

Det är samma inställningar som ovan. Då kan du ha samma anteckningar på flera datorer, flera apparater (iPad, iPhone osv).

Funkar det på Android?

Rätt säker på det, men tyvärr har jag ingen Android att testa på - om någon kan kolla och bekräfta och svara till listan var inställningarna sitter för epostadressen och dess anteckningar, så säg till.

Annars finns det en bra lista på appar som man kan göra anteckningar med här, där det ofta går att synka till datorn också. Där finns tex Microsoft OneNote (app för datorn finns och dina anteckningar lagras på din Skydrive) och Evernote (app för datorn finns och dina anteckningar lagras på EverNotes servrar) och Google Keep. Den sista är anteckningar du kan ha i ditt Google-konto och de kan du komma åt med valfri webbläsare på datorn, eller med appen. Dina anteckningar lagras i ditt Google-konto.Dessa appar har dock flera funktioner än vad anteckningar har.

Det finns några till i artikeln nedan:

10 best note taking apps for Android
https://www.androidauthority.com/best-note-taking-apps-for-android-205356/

Finns det appar och synkronisering av anteckningar på Windows? Surfplattor?

Samma appar Microsoft OneNote, Evernote och Google Keep fungerar även i Windows och surfplattor med windows.

Referenser och mer läsning

Apple skriver om nya Antecknings-appen här:

https://support.apple.com/sv-se/HT204987

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.

Mailat 2017-10-28, till bloggen, 2018-08-09.