Detta tips:

...handlar om olika guider för hur man bygger en Hackintosh, det en egenbyggd PC man kan köra Mac OS på.

Jag följer NoFilmSchool (facebook, webben) för att få tips om filmande, vilket jag tycker är intressant. De har flera gånger skrivit om hur man kan bygga en Hackintosh, vilket är en Mac OS utrustad dator, men byggd av vanliga PC-delar, kompatibla med Mac OS. Dvs de delar man använder i sitt bygger är sådana delar som det finns drivrutiner för i Mac OS redan, eller så skall det skall vara lätt att skaffa dem. En illa dold hemlighet är nämligen att Mac-datorer är byggda av i stort sett samma delar inuti som alla andra datorer. För att det faktiskt finns rätt få tillverkare av vissa saker (hårddiskar, minne, bildskärmar tex). Flera hundra varumärken kommer alla från under dussinet av enorma fabriker i Kina, Korea, USA).

Här är artikeln hos NoFilmSchool:

Hackintosh 101: How to Build a 4K Editing Machine for Half the Purchase Price of a Mac

Don't buy your next computer, build one with the performance of a Mac Pro—for half the price!

https://nofilmschool.com/2017/06/hackintosh-101-beginners-guide-to-building-your-own-4k-editing-machine

Fördelen med en Hackintosh är du får samma eller högre prestanda för samma pris än om du köper en Apple original-dator. Att NoFilmSchool tar upp det beror på att stor del av deras målgrupp är hobbyfilmare, semiprofessionella eller oberoende filmare och alla metoder att få ned kostnaden är bra, inkl att bygga en egen redigeringsstation för sitt film-mästerverk.

Det finns ett gäng guider för detta och de uppdateras också regelbundet. Det finns även forum, wikis, videofilmer på Youtube med guider, instruktioner och där man kan ställa frågor.

Så i korthet så beställer man en lista på delar hos tex Dustin, Webhallen, Inet, Kjell eller någon annan webshop där man kan köpa datordelar, och så monterar man den helt enkelt själv och sedan installerar man Mac OS X på den. Webbsiten TonyMacx86 har i flera år varit stället med en utmärkt lista på vilka delar man skall beställa, deras senast uppdaterade lista på produkter att handla finns här:

Building a CustoMac: Buyer's Guide December 2017

https://www.tonymacx86.com/buyersguide/december/2017/

(Den är uppdelad i delar om man försöker bygga en Mac Mini, en iMac eller en Mac Pro bland annat).

Han har även flera guider för att installera Mac OS i olika versioner på denna hårdvara:

UniBeast: Install macOS High Sierra on Any Supported Intel-based PC

https://www.tonymacx86.com/threads/unibeast-install-macos-high-sierra-on-any-supported-intel-based-pc.235474/

Modding

Om man vill kan man passa på att göra något roligt av datorlådan, det finns en stor subkultur med modding där man bygger in speldatorer eller arbetsstationer i väldans roliga "lådor" som är inspirerade av science fiction, fantasy, spel, film, böcker eller annan popkultur. (Ett bildgalleri med 15 kreativa sådana Mac Mini mods finns på Speckyboys blogg, även TonyMacx86 har en forumavdelning där byggare delar med sig av sina byggen. Även på MacHacks finns länkar till projektsidor för Macintosh Case Mods och Hackintosh Case Mods. En bunt med PC-projekt finns i detta bildgalleri på Gamespot: The Coolest And Craziest PC Mods.

Det finns guider även för moddande, tex denna hos Modders Inc, eller en hel bunt med sådana hos siten Instructables som har guider för makers om allt möjligt.

Bland dessa finns denna steampunk-inpirerade som är rätt cool.

Den Mac Minin där till vänster är väldans cool, fler bilder på siten. :)

Dave Veloz’s Mac Mini Mod, Monitor, & Keyboard
http://steampunkworkshop.com/daveveloz.shtml/

Dj 1

Dj 3

Sååå snygg Mac Mini! :)

dj 4a 

Bonuslänk:

Instruktioner att få igång Mac OS High Sierra och tidigare på olika typer av Hackintosh:
https://hackintosh.com/ (De hänvisar mest till TonyMacx86 men ett par andra ställen med).

 

Lycka till på internet idag!
 
/Ola Andersson
-----------------------------------------------------------------
Detta tips skickades till någon av mina mailinglistor, datum som ovan.
Det har tidigare varit publicerat på mammals.se, och/eller alltommig.nu, och nu (okt 2021) ligger det här på listor.mammals.se.