Denna site kommer vara gränssnittet utåt för de mailinglistor jag driver. Listorna är gratis (tills vidare), men det kan komma att ändras i framtiden. 

Just nu finns bara en - problem och tipslistan

Denna och kommande listor är dubbelriktad kommunikation där mail du får har gått till alla och de mail du svarar på också går till alla. På så vis kan man föra intressanta och hjälpsamma diskussioner.

På listorna.mammals.se finns

  • vilka listor som finns och vilka ämnen de diskuterar
  • information om hur du blir medlem i listorna
  • regler för listorna
  • listarkiv... däribland en del av de lite längre mail/tips jag skrivit
  • praktisk info om var du kan få gratis/billiga epostadresser och vilka epostklienter som är bra

Ännu finns inte...

  • En möjlighet att signa upp sig för olika listor, och lämna dem (väntar på att Mailster skall bli kompatibelt med Joomla 4)

För att bli medlem måste du kontakta mig direkt, via mail. mitt förnamn följt av @ sedan mammals och sedan . se.

Siten drivs Ola Andersson

På en subdomän på mitt nedlagda företag mammals.se.

Jag har av och till varit med på mailinglistor sedan internets födelse på 90-talet! Allra mest har jag svarat på tekniska frågor.

Varför old-school mailinglistor?

Det är fortfarande en fantastisk kommunikationsform då den kräver mycket lite för att delta. Oavsett om du har en gammal dator eller supermodern smartphone så kan du delta, när du själv vill.

Du missar inget eftersom det inte är något algoritmstyrt flöde designat för att göra dig internetberoende, visa maximalt med annonser och samla på information om dig. Plus förstås censurera vad du får läsa och vem som får uttrycka sig.

Du kan med en bra epostklient sätta upp regler för de mail du får som sorterar in dem i mappar. Plus, med sökrutan i mailprogrammet kan du snabbt hantera mailen till listan. 

Det finns även gott om gratis epostadresser att få, så att om du vill kan delta anonymt för att diskutera känsliga ämnen.

Teknik

Siten ligger på min egen dator, en Mac Mini (late 2012), med en intern SSD-disk på 240GB. På den rullar macOS 10.15 (Catalina) och i den har jag installerat både Apache (webserver), Mysql (databashanterare), PHP (scriptspråk) med paketinstalleraren Brew. Plus denna server är även min egen mailserver och jag använder programmet MailServe (Cutedgesystems) för att konfigurera mailen (postfix, dovecot mm). Där finns listornas epostadresser på mina olika domäner.

SSL-certifikat är skapade med Certbot. Sedan en MASSA konfigurerande för att få webbsiter mm att fungera.

Denna webbsite är den första siten jag gjort med nya Joomla 4 (4.0.3). Joomla har jag använt sedan jag startade företag omkring 2000.

Listorna hanteras av en extension till Joomla som heter Mailster (Brandt-OSS), i vilken man definierar listornas namn, prenumeranter, inställningar, rättigheter och en massa annat. Det är denna extension som kollar om det kommit mail till listan, och mailar det till alla prenumeranter, ungefär var tredje minut. Med hjälp av en Launchdaemon jag lagt upp med hjälp av LaunchControl

Som utgående mailserver används Mailgun som erbjuder massa fantastisk statistik och utmärkta loggar. 

Kontakt

Det har hänt, flera gånger faktiskt, att servern eller bredbandet har lagt av. För dessa tillfällen är det bra att ha ett par till kontaktmöjligheter till mig. Är du med på listorna så kommer du att få dessa i ett mail och det är bra om du håller reda på och sparar dessa uppgifter. 

Använd kontaktformuläret i menyn ovan så länge.